Nem ekével, hanem számítógéppel gazdálkodnak a hongkongi farmon

Fotó Shutterstock

4.0 technológiával berendezett 1.000 négyzetméteres beltéri farm épült Hong-Kong-ban.

Egy hongongi vállalat egy régi gyárépületben alakított ki egy kb. 1.000 négyzetméter alapterületű, beltéri zöldségtermesztő farmot. A szupermodern technikával (LED-ekkel történő világítás, maximális víztakarékosság és területkihasználás, zéró peszticid) felszerelt létesítmény havonta négy tonna salátát, káposztát és egyéb zöldségeket állít elő – írta meg az scmp.com.

„Mi nem ekével, hanem számítógépekkel és drónokkal dolgozunk. Ez a tulajdonképpeni 4.0 gazdálkodás” – mondta Gordon Tam Chi-ho, a vállalkozás társalapítója. A két szinten elhelyezett cserepek és termesztőtálcák fölött naponta egy drón végigrepül, és ellenőrzi a növények állapotát. Emellett folyamatosan szenzorok ellenőrzik a hőmérsékletet, a páratartalmat és a növények fejlődéséhez szükséges ideális körülmények meglétét.

Mivel a műveletek irányítását, illetve ellenőrzését számítógépekkel és drónokkal végzik, az egész farm működtetéséhez mindössze négy emberre van szükség.

Az öntözővíz egy felső szinten elhelyezett tartályból csorog alá, amelyben egyúttal pontyokat tenyésztenek, és a halak ürüléke műtrágyaként szolgál a növények számára.

A cég a közeli jövőben a kétszeresére szándékozik növelni beltéri gazdaságának alapterületét, de az már most bepillantást enged a jövő mezőgazdaságába, mivel a hagyományos gazdálkodáshoz képest nagyobb hatékonysággal és sokkal jobb területkihasználással működik.

Ezen kívül más vertikális farmok is működnek Hong Kong-ban, és ezek termelése gyors ütemben növekszik, mivel a nyolcmilliós lakosság minimális termőfölddel rendelkezik, viszont nagy mennyiségű élelmiszerre van szüksége.

agroinform.hu, Tóth Endre