Nekiment a román külügy az ukránoknak a nyelvtörvény miatt

Fotó: hiros.hu

Az új ukrán kisebbségi törvény kapcsán a bukaresti külügyminisztérium szokatlanul kemény hangvételű közleményt adott ki.

Az új ukrán kisebbségi törvény kapcsán – amelyet múlt héten fogadtak el Kijevben, és amely az ukrajnai magyar szervezetek szerint semmi javulást nem hoz, de román elemzők is bírálták – a bukaresti külügyminisztérium szokatlanul kemény hangvételű közleményt adott ki, amelyről a Főtér számolt be.

A román külügy közleményéből kiderül, sajnálatosnak tartják, hogy az ukrán parlament a Velencei Bizottsággal való konzultáció nélkül fogadta el a nemzeti kisebbségekről szóló új törvényt, ugyanis szerintük

ez hozzájárult volna ahhoz, hogy az európai jogi normák tekintetében világos szöveg születhessen.

A külügy azt is sajnálatosnak tartja, hogy a jogszabály elfogadása előtt nem egyeztettek az ukrajnai román közösség képviselőivel, ahogyan azt a román fél kérte. Felszólították az ukrán szerveket, hogy legalább ebben a szakaszban konzultáljanak a Velencei Bizottsággal, és maradéktalanul hajtsák végre annak ajánlásait.

A románok ezek mellet azt is rossz néven veszik, hogy nem orvosolták a korábbi jogszűkítéseket, amelyeket a Velencei Bizottság és a román fél is kifogásolt az oktatási és nyelvtörvényben.

Forrás: mandiner.hu

https://mandiner.hu/cikk/20221226_romania_kisebbsegek_nyelvtorveny_biralat_kulugy_kulhon