Nehezen alakul a demokrácia az EP-ben/Három magyar képviselőt választottak szakbizottsági alelnöknek az EP-ben, több fideszes esetében későbbre halasztották a szavazást

Fotó europa.eu

Az Európai Parlament (EP) szakbizottságai szerdai alakuló ülésükön három magyar képviselőt, Deutsch Tamás és Gál Kinga fideszes EP-képviselőket, valamint Ujhelyi István szocialista képviselőt választották meg EP-bizottsági alelnöki posztokra – tudatta az uniós Parlament. A közlés szerint Deutsch Tamás a költségvetés-ellenőrző bizottság (CONT) negyedik alelnöke lett, Gál Kingát a biztonság- és védelempolitikáért felelős szakbizottság (SEDE) második alelnökének választották, Ujhelyi Istvánt pedig az EP közlekedéssel és idegenforgalommal foglalkozó szakbizottsága (TRAN) harmadik alelnökének nevezték ki. A képviselők több szakbizottság esetében is későbbre halasztották az alelnökökről szóló szavazást, így egyebek mellett Trócsányi László (alkotmányos ügyekkel foglalkozó bizottság, AFCO), Bocskor Andrea (kulturális és oktatásügyi bizottság, CULT) és Hidvéghi Balázs (állampolgári jogi, belügyi bizottság, LIBE) fideszes EP-képviselők alelnöki jelölése kapcsán is. Az Index EUrológus blogja szerint a megválasztásukat azért halasztották el, hogy elkerüljék a velük kapcsolatos vitát, a 444.hu pedig arról cikkez, hogy a döntésre azért került sor, mert nem volt meg a kellő támogatottságuk a fideszes politikusoknak. Előzőleg több orgánum arról adott hírt, hogy az EP zöldpárti, liberális és szociáldemokrata frakciója a napokban jelezte: kollektíven leszavazzák a magyar kormánypárti képviselők alelnöki ambícióit. A DK közleménye szerint a szociáldemokraták az ő kezdeményezésükre döntöttek így.

A Gyurcsány Ferenc vezette tömörülés a szakbizottsági szavazásokat követően kiadott közleményében Bocskor, Hidvéghi és Trócsányi esete kapcsán arra mutatott rá: „Jól érezte a néppárt, hogy nem lenne meg a többség a fideszesek megválasztásához. Öt évvel ezelőtt még az összes fideszes jelöltet megválasztották az EP szakbizottságainak vezetésébe, ma ez a többségüknek nem sikerült. Ez nemcsak Európa, hanem a magyar hazafiak sikere is.” A 444.hu arról számol be, hogy a DK EP-képviselője, Dobrev Klára a közösségi oldalán szintén sikernek nevezte, hogy Hidvéghi Balázst nem választották meg most alelnöknek. „Európában látják: az európai alapjogok védelmét nem lehet rábízni arra, aki évek óta lábbal tapossa azokat” – jegyezte meg. A párt egy másik EP-képviselője, Molnár Csaba a Facebookon jelezte, hogy levélben tájékoztatta Orbán Viktort a fideszesek leszavazásáról. „A döntés oka egyszerű: a Fidesz szélsőjobboldali, Európa-ellenes párt és jelöltjeit ennek megfelelően kezeljük. (…) A Fidesz EP-képviselői nem Magyarországot, hanem csak Önt és az Ön hatalmi érdekeit szolgálják” – írta a kormányfőnek címzett dokumentumban az ellenzéki politikus. Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő a közösségi oldalán felháborítónak és megengedhetetlennek nevezte, hogy „az Európai Unió ellen hazug hadjáratot folytató Orbán-rezsim katonáit ültessék fontos pozíciókba az EP-ben”. Aláhúzta: „Európa ellenségeinek mi nem osztunk lapot!” A 444.hu tegnap arról is cikkezett, hogy a Momentum EP-képviselői, Cseh Katalin és Donáth Anna is arról posztoltak a Facebookon, hogyan lobbiztak amellett az Európa-párti Renew Europe frakció tagjaiként, hogy a Fidesz „Európa-ellenes” politikusai lehetőleg ne jussanak bizottsági elnöki, alelnöki poszthoz.

Példátlannak nevezte Hollik István kormányszóvivő, ami szerdán az EP-ben történt, értékelése szerint a bevándorláspárti teljes magyar ellenzék teljesen szembemegy a magyar emberek akaratával és a magyar nemzeti érdekkel. A politikus Budapesten újságíróknak azt mondta: egyértelmű magyar nemzeti érdek, hogy minél több EPbizottságban legyenek magyar alelnökök is. Gyurcsány Ferencék, a szocialisták és a momentumos képviselők bevallottan azért áskálódtak, hogy ne szavazzák meg a kormánypártok EP-képviselőit több bizottság vezető tisztségére – mondta. „Ellenzéki aknamunkának” nevezte Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt, hogy több fideszes EP-képviselőt nem választottak meg alelnöki posztra. Jó lenne, ha a Momentum végre egyszer kipróbálná, milyen az országért és nem ellene dolgozni – tudatta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a Facebookon.

A Fidesz-KDNP-szövetség listájára szavazó magyar választópolgárok arculcsapása, amit az ellenzéki EP-képviselők

Brüsszelben műveltek – hangsúlyozta az a közlemény, amit a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja juttatott el az MTI-hez. Hidvéghi Balázs az Euronews tudósítójának arról beszélt: a LIBE a legbevándorláspártibb bizottság, ezért aztán nem érzi kudarcnak a történteket. „Azon egyáltalán nem csodálkozom, hogy megpróbálják megakadályozni azt, hogy egy fideszes politikus alelnök lehessen. De nincs vége a mérkőzésnek” – szögezte le. INDEX.HU, 24.HU, MTI, HVG.HU, MANDINER.HU, ATV – ESTI HÍRADÓ, 444.HU, MAGYARNEMZET.HU, ATV.HU, HIRTV.HU, NEPSZAVA.HU, HU. EURONEWS.COM