Nehéz helyzetbe kerülhetnek a kertészeti beruházások

Fotó BOM Group

A termelési költségek emelkedése nehéz helyzetbe hozza a kertészeti vállalkozásokat is.

Termelő beruházások megvalósítását célzó kedvezményes hitelkonstrukció elindítását kérik a kormánytól a kertészetek – tudtuk meg a Magyar Nemzet beszámolójából. Az elmúlt hónapokban jelentősen megemelkedett termelési költségek miatt számos vállalkozás parkolópályán tartja a fejlesztéseit, azokat a beruházásokat sem merik megvalósítani, amelyekre korábban támogatást nyertek.

Szinte nincs olyan termelést befolyásoló költség, amely ne emelkedett volna az elmúlt időszakban. Bár a hazai hajtató kertészeteket közvetlenül csak kis részben érinti az egész Európát letaroló gázáremelkedés, az energiaárak növekedése közvetett módon így is begyűrűzik a gazdálkodásba, a műtrágyaárak robbanásszerű emelkedése, a fóliasátrak drágulása mind súlyos terhet ró a termelők vállára – mondta el a Magyar Nemzetnek Ledó Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldségtermesztési alosztályának vezetője.

A szakember szerint a fuvarköltségek is megnőttek, ráadásul a szállítmányozásban is fennakadások vannak. A nyáron például sokszor azért akadozott a dinnyeexport, mert nem volt fuvarozó, aki kivitte volna az árut külföldre. Ehhez adódik hozzá a bérek folyamatos emelkedése.

A legnehezebb helyzetben azok a közepes méretű hajtató kertészetek vannak, ahol az élőmunkaigény jelentős. Ezek a vállalkozások tudják a legnehezebben kigazdálkodni a növekvő béreket. Ráadásul sok esetben hiába próbálnának magasabb összeget fizetni a dolgozóknak, ha nem találnak munkást. Mindez egyenes utat jelent a termelői árak emeléséhez.

Ledó Ferenc szerint jövőre mintegy 15-20 százalékos áremelésre lenne szükség ahhoz, hogy a termelők az idei szinten tudják tartani bevételeiket. Azt, hogy a piac hajlandó lesz-e egy ekkora mértékű drágulást megfizetni, egyelőre nem lehet tudni. Ezért is nagy a bizonytalanság a gazdálkodók körében, ami már a tervezett beruházások megvalósítására is rányomja a bélyegét.

Sokan bizonytalanok, hogy a magas termelési költségek mellett egyáltalán merjenek-e belefogni a tervezett beruházásuk megvalósításába. A Magyar Nemzeti Bank kedvezményes hitelprogramja a végére ért, ezért jelenleg nincs olyan elérhető forrás a piacon, amelyre a gazdák mernének támaszkodni – fogalmazott a szakember. Elmondása szerint egy olyan hitelkonstrukció kidolgozására és elindítására lenne szükség – erről már egyeztettek is az Agrárminisztérium illetékeseivel is –, amely kizárólag a termelés javítását célzó fejlesztésekhez nyújtana kedvezményes finanszírozást.

Forgóeszköz helyett most elsősorban a beruházásokat segítő forrásra lenne szükség, azon belül is az olyan fejlesztésekre kellene a pénz, amelyek hozamot növelnek, minőséget javítanak vagy a technológiát modernizálják.

Ledó Ferenc hozzátette: félő, hogy ha rövid időn belül nem kapnak segítő kezet a kertészetek, a Vidékfejlesztési programban eddig elnyert mintegy 70 hektárnyi üvegház végül nem épül majd meg.

Forrás: Magyar Nemzet, agroinform.hu