Nehéz év vár az agráriumban dolgozókra, de minden korábbinál nagyobb támogatást kaphatnak

Fotó: palyazatihirek.eu

Nagy István agrárminiszter szerint a legfontosabb feladat most a tavalyi aszály okozta károk enyhítése, hogy tavasszal megindulhasson a munka a földeken. A családi vállalkozás 23 éves, de a tavalyi volt a legnehezebb esztendejük. A takarmányt maguk termelik, de a történelmi aszály miatt semmit sem tudtak betakarítani. A növekvő energiaárak is egyre nagyobb gondot jelentenek. A kiesésük többszáz millió forint, ezért minden támogatás jól jön.

– Számítunk rá és bízunk benne, hogy a kormányzat ígéreteihez híven kedvezményes hitelekben, kamatokban és egyéb támogatásokban fog minket kárpótolni a tavalyi év kieséséért, hogy folytatni tudjuk az egészséges élelmiszer előállítást az országban – emelte ki Lendvai Csaba, a Servet 2000 Kft. tulajdonosa.

Az agrárminiszter szerint a magyar gazdák támogatásai idén is biztosítottak. Tavaly az Európai Bizottság elfogadta a közös agrárpolitika stratégiai tervét.

Ennek segítségével alapjaiban újulhat meg a magyar agrárium, mert minden eddiginél nagyobb támogatás jut az ágazatnak – osztotta meg közösségi oldalán Nagy István. 

– Az uniós források a kiemelkedő arányú nemzeti költségvetési hozzájárulással együtt minden eddiginél nagyobb segítséget jelenthetnek a magyar vidék, a gazdálkodók és az élelmiszerfeldolgozók számára.  

A következő öt év költségvetése az elkövetkező agrártámogatási ciklusban összesen 14,7 milliárd euró – fogalmazott az agrárminiszter.

Az összeg fele érkezik az uniótól, a másik fele hazai forrás.  Az egyik kiemelt cél most az aszály- és az energiaárak miatti károk enyhítése.

Forrás: dehir.hu

https://www.dehir.hu/hajdu-bihar/nehez-ev-var-az-agrariumban-dolgozokra-de-minden-korabbinal-nagyobb-tamogatast-kaphatnak-videoval/2023/01/09/