Néhány szó a tavaszi kalcium-pótlásról

A tavaszi fejtrágyázás. - Fontos kiegészítők a növényi élettevékenységet segítő anyagok. - A kép forrása: agroinform.hu

A balatonfüredi Polgári Kisgazdák gyakran javasolják tavasszal a levél- és fej-trágyázással történő növényi tápanyag-kiegészítést, többek között a kalcium-pótlást is.

A lúgosan ható kalciumvegyületek fékezik a talaj kémhatását savas irányba terelő folyamatokat, és azokat a növények számára kedvezőbb semleges tartomány felé terelik. A remélt termés mennyiségi és minőségi veszteségeit gyakran a növény kalcium-hiánya okozza.

A kalcium segíti a sejtmembrán-áteresztőképesség szabályozását. A talajtanNi laboratórium a talajmintákból meg tudja határozni a termőterületeinken az optimális kalcium-kálium arányt. Ez egy nagyon fontos növényélettani tényező, egyben alapadat a trágyázási tervek készítéséhez.

A kalcium felelős a sejtfalak szilárdságáért, részt vesz a szénhidrát-anyagcserében, nélkülözhetetlen a gyökerek egészséges és normális növekedéséhez. A kalcium a talajban rendszerint jelentős mennyiségben jelen van, felvehetősége azonban gyakran okoz problémát, savanyú talajokon például a kalcium felvétele gátolt”. (Forrás: KITE)

A kalcium a növény tápanyag-ellátását biztosító erezetekben nehezen mozog, ezért legkésőbb a fiatal levelekhez és gyökér tenyésző csúcsokhoz jut el.

Kalcium-hiány esetén a paradicsom, uborka és a paprika termésén csúcsrothadás látható, de a kocsány felőli oldal egészséges. A foltok először világosak, később barnák, majd sötétbarnák lesznek. A csúcsrothadás a fiatal bogyókon kezdődik, de jól szemlélhetővé csak a termés növekedése során válik, ami később beszárad, és barna, később sötét barna foltokat alkot, valamint a saláta- és káposztaféléken levélszél elhalása tapasztalható.

A kalcium-igény az alma esetében nagyobb, a csonthéjas gyümölcsök esetében pedig kisebb. A másodlagos tünet az alma raktári húsbarnulása. A kalcium-pótlás a gyökéren és lombon keresztül is megoldható.

A termő területünk rendszeres talajtani laboratóriumi ellenőrzésének nagy szerepe van a tápanyag-ellátási tervek készítésében, így a tavaszi, többnyire jól felszívódó és levél trágyázással történő kalcium-pótlásában is.

(Bort, Búzát, Békességet – Dr. Paál Sándor c. egyetemi docens – KPE Balatonfüred)