Néhány nap van még hátra arra, hogy a fagyvédelmen gondolkodjunk!

A kép forrása: agroinform.hu

Általános vélekedés, hogy fagybiztosítást nem éri meg kötni. Nem véletlen, hogy a gyümölcstermő területeknek csak mintegy 5%-a védett biztosítással. De mi van azokkal, akik évről-évre mégis élnek ezzel a lehetőséggel? Soha nem számoltak utána? Vagy esetleg többet tudnak ezekről a konstrukciókról, mint gazdatársaik?

Az is tény, hogy egész gyümölcsfa-ültetvényeket nem vagyunk képesek a fagyveszély elől becsomagolni. Ködképzés, fóliatakarás, csak mérsékelni képes a fagykárt, valamint a biztosítási díjat is, természetesen a biztonsági intézkedések hatékonyságának az arányában. Teljes biztonságot csak a megfelelő termelői kockázatközösség tud nyújtani. – A kép forrása: agrarszektor.hu

A kép forrása: tudasbazis.sulinet.hu

Az ültetvény ki van téve a fagy, és más időjárási kockázatok, a jég, a vihar károsító hatásainak. Tavaszi fagy bekövetkezése esetén 50% üzemi szintű önrészt alkalmaz minden biztosító. A számítás részét képezi az állami kárenyhítési rendszer. Ez a kettő függetlenül működik egymástól, azonban a biztosítás megléte hatást gyakorol a kárenyhítési hozzájárulásra, mert megduplázza azt. A kárenyhítés előírja, hogy az üzem előző 5 év átlagos hozamához képest legalább 30% kiesést el kell érni az adott növény hozamában és 15% mértékű csökkenést az egész üzem hozamértékében.  Üzemi szinten. Amennyiben ez teljesül, jogos a kárenyhítés. A kárenyhítési összeg alapját az így kapott referenciahozam és a hivatalosan közzétett elszámoló ár szorzatával kell kiszámolni, melynek 80%-ára jogosult a termelő, amennyiben rendelkezik mellé növénybiztosítással is. Mindenképpen az az ésszerű javaslat, hogy aki megfelelő referencia értékeket is fel tud mutatni az egységes kérelemben, az legalább rendelkezzen egy jégbiztosítással, ami a 30% alatti károkat is megtéríti. Amennyiben túl alacsonyak a referencia hozam értékek, akkor inkább gondolkodjon biztosításban fagykárokra is, mert kárenyhítő juttatásban meglehetősen kevés esélye lesz részesülni. Fontos információ, hogy a biztosítási díj akár 65 százaléka is visszaigényelhető gyakorlatilag egy „igen” szóval. 2019-ben szigorúbban fogják vizsgálni azt, hogy a gazda a megfelelő kockázatra rendelkezik-e biztosítással ahhoz, hogy a kétszeresét kaphassa a kárenyhítésből. Érthetetlen módon jelenleg a kárenyhítési rendszerből kártérítést igénylő termelők csupán néhány százaléka rendelkezik növénybiztosítással a jelentős visszatérítés ellenére is. Érdemes kérni a kereskedelmi biztosítótól térítésmentes Agrisk Partner Kártyát, amivel a biztosítási díjat is akár 30%-al is lehet csökkenteni és a kárszemlék kényelmetlen és kiszolgáltatott helyzeteire is megnyugtató szakmai tanácsokat kapunk képzett kárszakértőktől. (Forrás: magro.hu/Szerző: Surmann Árpád agrárbiztosítási szakértő)