Néhány jó ötlet az otthoni kertészkedéshez

Házi kiskert. - A kép forrása: dinigguide.hu

Már télen érdemes tervezgetni azt, hogy milyen miként tehetjük gazdaságosabbá az otthoni kiskertünket. Néhány jó ötlettel jelentősen megkönnyíthető a mindennapi kertészkedés. A vetőmagok ültetési módszerének a megváltoztatásával és a beültetett felület módosításával termékenyebbé tehető a kiskert.

A magro.hu Honlap a „kiskertblogger” cikke alapján javasolja: ne várjunk tavaszig azzal, hogy az idén mit csinálnánk másként és jobban a kiskertben. Néhány jó gondolat a segítségünkre van. Ezek: a magok ültetéséhez érdemes kipróbálni a tojáshéjat. Az egészben maradt fél-tojáshéjba virágföldet teszünk, abba beleültetjük a palántamagot, majd amikor a palántákat kiültetjük a kertbe, elég csak szétrepeszteni a héjat, majd el lehet ültetni a növényeit a végleges helyükre.

Kezdje kicsiben a kertészkedést! A hatalmas terület helyett érdemes először inkább egy kisebb, körülbelül 100 négyzetméteres kertben elkezdeni a gazdálkodást. Egy kisebb kert könnyebben kezelhető, gyorsabban megtanulható és kitapasztalható a gyomnövények és a kártevők elleni védekezés. Amikor pedig már ügyesebben kezeli a meglévő kertet, fokozatosan növelheti annak méretét.

Tartsa távol a csigákat! Tegyen zúzott tojáshéjat a növények köré, mert ezzel távol tarthatja a csigákat. A kártevő az éles felületen nem tud közlekedni és így a növényeiben sem fog kárt okozni.

Takarítsuk be a terméseket reggel! A zöldségek betakarítására a reggel a legkedvezőbb időszak. Ez ugyanis az az idősáv, amikor a legtöbb tápanyagot tartalmazzák a termések, és a hűtőszekrényben tárolva később is vitaminokban bővelkednek majd. Egyes vélemények szerint viszont a paradicsomot és a hagymaféléket nem érdemes a hűtőben tárolni, mert hamar elveszíthetik az ízüket. (Forrás: magro.hu)