Négyszázötven új munkahely Túrkevén

Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter: négyszázötven új munkahelyet teremt az indiai tulajdonú Samvardhana Motherson Group (SMG) autóipari beszállító cégcsoport Túrkevén.

Fazekas Sándor, aki egyben a térség Fideszes országgyűlési képviselője is, elmondta: az SMG két fejlesztést hajt végre Túrkevén, összesen mintegy 8 milliárd forint összeg értékben, ehhez külön kormánydöntés alapján a magyar állam 2,2 milliárd forinttal járul hozzá. Kiemelte, hogy a jelenleg Túrkevén mintegy háromszázötven embert alkalmazó vállalkozás fejlesztéseivel segít a térség foglalkoztatási mutatójának javításán és abban is, hogy munkaerőt vonzzon. A miniszter megjegyezte: az SMG cégcsoport negyven naponként épít, fektet be, ruház be a profiljába tartozó területeken. Vida Tamás, Túrkeve polgármestere a fejlesztésekről elmondta: a 3 milliárd forintos beruházással elkészült, mintegy 12 ezer négyzetméteres gyártó-csarnokban májusban indul a gyártás, itt csaknem száz új munkahely jön létre. Ez a gyár MSSL néven működik és a kecskeméti SMP gyárba szállít majd lökhárító elemeket. A másik beruházás a meglévő SMR gyár fejlesztésére irányul 5 milliárd forint összeg értékben, így több mint háromszáz új munkahely jön létre. A beruházások elkészülése után Túrkeve munkaképes lakosságának csaknem 20 százaléka fog az SMG cégcsoportnál dolgozni – tette hozzá a polgármester.

Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselőjelölt a megye keleti része legnagyobb beruházásának nevezte az SMG cégcsoport fejlesztését, amely véleménye szerint vonzani fogja a beszállítókat, más ipari cégeket is. Nemcsak a térség munkaerő-piaci mutatóin fog javítani, hanem legalább 30-40 kilométeres körzetben az ipari termelést és kultúrát is visszahozza – jelentette ki, hozzátéve, hogy Túrkeve, ipari-gépészeti központ volt régebben és újra egy gazdasági-ipari központtá válhat. Megjegyezte, hogy a cégcsoport humánerőforrásba is befektet, hiszen mérnököket, műszaki szakembereket fog vonzani a városba és térségébe, valamint duális képzéssel is foglalkozik.

A cégcsoport sajtóanyaga szerint az 1975-ben alapított Samvardhana Motherson Group (SMG) a világ 30 legnagyobb autóipari beszállítójának egyike. Öt kontinens 37 országában 230-nál is több gyárában 100 ezer embert foglalkoztat. A 2016-2017-es üzleti évben a cégcsoport 9,1 milliárd dollár összegű értékesítési árbevételt ért el. Visszapillantó tükröket, lökhárítókat, kábelkötegeket, utasfülkéket, világító-és légkondicionáló rendszereket gyárt. (Forrás: MTI)