Negyedmillió forintos extrát kaphatnak a nyugdíjasok

Forrás: Pixabay.com

Nem tér el nagyon a normál szabályoktól a kormány a nyugdíjasoknak bejelentett osztogatásban, a legnagyobb tétel az lehet, ha kifizetik a teljes 13. havi nyugdíjat a korábban tervezet kétheti pluszjuttatás helyett.

Sosem látott pénzesőt helyezett kilátásba a nyugdíjasoknak Orbán Viktor miniszterelnök a következő hónapokra – írja a 24.hu. Ha a kormányfő ígéretei maradéktalanul teljesülnek, akkor egy átlagnyugdíjas, aki jelenleg havi 148 450 forintot kap, összesen 245 500 forinttal lesz beljebb jövő februárra. Ez több forrásból jöhet össze.

Először is novemberben érkezik a 80 ezer forintos nyugdíjprémium, a 12 500 forint a nyugdíjkorrekció és jövő februárban (figyelembe véve a háromszázalékos jövő évi nyugdíjemelést) csaknem 153 000 forint érkezhet a havi nyugellátáson felül, ha a teljes 13. havi nyugdíjat kifizetik. Túlzásba esik, aki ezek közül valamennyi tételt a választás előtti osztogatások közé sorolja

A nyugdíjprémiumot és a nyugdíjkorrekciót törvény írja elő, bizonyos makrogazdasági mutatók alakulásától függően. Nem kötelező viszont mindenkinek a nyugdíjprémium maximumát (80 ezer forintot) kifizetni. Ami pedig a 13. havi nyugdíj visszaépítését illeti, azt csak tavaly határozta el a kormány, de azóta gyorsított az ütemezésen: az eredeti tervek alapján félhavi volna esedékes februárban, ám a miniszterelnök nemrég már azt pendítette meg, hogy a teljes havi érkezik a számlára

A  2018-as országgyűlési választás előtt is kaptak plusz juttatást a nyugdíjasok. Akkor 12 ezer forint nyugdíjprémiumot kaphattak azok, akiknek legalább 80 ezer forint volt a nyugdíjuk. 2017-re jelentősen alulbecsülte a kormány a költségvetésben az inflációt, és ez alapján mindössze 1,6 százalékos nyugdíjemelés volt januárban. Így novemberben lett nyugdíjkorrekció is – 2,4 százalékos inflációt vettek figyelembe, vagyis egész évre 9,6 százalékos kiegészítést kaptak év végén a nyugdíjasok és a nyugdíjszerű ellátásban részesülők.

Ez nem plusz pénz, a törvény szerint jár (ahogy a prémium is), de mégiscsak érezhetően megdobta a novemberi juttatást. Kormánydöntés alapján ezenfelül érkezett 10 ezer forint Erzsébet-utalvány, ahogy már az előző év novemberében is, 2018 tavaszára pedig beiktattak egy szintén 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt, úgymond húsvétra, közvetlenül a választás előtti időszakra.

Forrás: napi.hu, Komócsin Sándor