Negyedmilliárd euró támogatás jut környezet-, természet- és éghajlatvédelmi projekteknek

lokal.hu

Az Európai Bizottság 243 millió euró (mintegy 78 milliárd forint) összegű beruházási csomagot hagyott jóvá az uniós költségvetésből olyan projektekre, amelyek az unió LIFE programja keretében a természet és a környezet védelmét, valamint az életminőség javítását hivatottak előmozdítani Európa fenntarthatóbb és alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású gazdasági termelésre átállása során – közölte az uniós bizottság csütörtökön.

A tájékoztatás szerint a környezetvédelmi és éghajlat-politikai célokat segítő LIFE program keretében nyújtott uniós finanszírozás további beruházásokat fog generálni, és így összesen 430,7 millió euró (mintegy 139 milliárd forint) értékben állnak majd rendelkezésre források 142 új projekt megvalósítására.

A program keretében 196,2 millió euró (mintegy 63 milliárd forint) jut majd olyan projektekre, amelyek a környezettel és az erőforrás-hatékonysággal, a természettel és a biológiai sokféleséggel, valamint a környezetvédelmi irányítással és tájékoztatással foglalkoznak.

Az éghajlatváltozás elleni fellépés keretében az EU 46,8 millió euró (mintegy 15 milliárd forint) összegű beruházással fogja támogatni azokat a projekteket, amelyek a klímaváltozás mérséklésével és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodással, valamint az éghajlat-politikai irányítással és tájékoztatással kapcsolatosak.

 

Tájékoztattak arról, hogy Magyarország esetében projektvezetői minőségben 1,8 millió euró, vagyis 580 millió forint támogatásban részesül Az élőhelyek és a biológiai sokféleség javítása a Dráva folyó mentén című kezdeményezés. A fogyasztók segítése a vegyipari termékek fenntartható használatában – Zöld és biztonságos életvezetés című kezdeményezés 1,2 millió euró, azaz 387 millió forint támogatáshoz jut.

Olyan projektek esetében, amelyekben Magyarország partnerként vesz részt, támogatásban részesül Az illegális hulladékkereskedelem megelőzését célzó jogszabályok érvényesítése, Az uniós országok támogatása éghajlat-politikai kötelezettségvállalásaik teljesítésében, valamint Az északi pocok élőhelyének megmentése című kezdeményezés – közölte az uniós bizottság.

MTI

A Polgári Kisgazdák álláspontja is az a fenntartható fejlődés és klímaváltozás kérdéskörben, mint amit Áder János köztársasági elnök úr erről az Országgyűlésben elmondott a múlt hónap folyamán: „Eddig arról beszéltem, hogy a klímaváltozás milyen veszélyeket jelent mindannyiunk életére. De ma még lehetőségünk van arra, hogy a szükségből erényt kovácsoljunk. Ha időben alkalmazkodunk, ha módosítjuk fogyasztási szokásainkat, ha kellő alázattal tekintünk természeti környezetünkre, és azt csupán használni, de nem kihasználni akarjuk, ha klímabarát technológiákat alkalmazunk, ha mezőgazdaságunk és iparunk modernizációjánál mindig a föld, a víz és a levegő minőségének megőrzése lesz az elsődleges szempont, akkor biztos, hogy nem a vesztesek oldalára kerülünk.”