Négy és fél millióan dolgoznak Magyarországon

Fotó: NGM

774 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma a 2010-es kormányváltáshoz képest; az emelkedés döntően a hazai versenyszférában következett be, ahol 625 ezer fővel nőtt munkában állók száma – mondta Varga Mihály.

A pénzügyminiszter közölte, a foglalkoztatottak száma megközelítette a négy és fél milliót, ezzel párhuzamosan a közfoglalkoztatottak és külföldön munkát vállalók száma is csökkent. A munkanélküliség továbbra is 3,6 százalékon áll, amivel hazánk a harmadik helyen áll az uniós rangsorban a németek és a csehek után – tette hozzá.

A tárcavezető elmondta, 2018. május-júliusban a foglalkoztatottak száma 50 ezer fővel 4 millió 484 ezerre nőtt az előző év azonos időszakához képest, a hazai elsődleges munkaerőpiacon pedig 92 ezer fős bővülést figyelhettünk meg. Ez azt jelenti, hogy soha nem dolgoztak még ilyen sokan Magyarországon. Az unió átlagához képest a magyar foglalkoztatás négyszer gyorsabban nőtt 2010 óta, a V4-ek közül pedig a leggyorsabb ütemű volt a bővülés.

A kormány kezdeményezésére megkötött hatéves bérmegállapodás, amely a minimálbér és a garantált bérminimum jelentős emelését, illetve ezzel párhuzamosan a munkaadói adóterhek érdemi mérséklését tartalmazza, hozzájárul ahhoz, hogy a magas hozzáadott értéket előállítani képes munkakörökben is tovább emelkedhessen a foglalkoztatottak száma – emelte ki Varga Mihály. Mint mondta, a régiók között is folyamatosan csökkennek a különbségek, hiszen 2010 óta szinte valamennyi megyében a felére mérséklődött a munkanélküliségi ráta, ami a felzárkózás egyértelmű jele.

A közfoglalkoztatottak, az álláskeresők és az inaktívak munkaerőpiacra történő bevonására fokozott figyelmet fordítunk az elkövetkezendő időszakban, hiszen körükben még jelentős a munkaerő-tartalék – mondta a pénzügyminiszter. Ezért a napokban indítottunk egy új munkaerő-piaci pilot programot, amellyel másfél év alatt országosan legalább 50 ezer embernek szeretnénk segítséget nyújtani a versenyszférában történő elhelyezkedésben. A következő időszak feladata még a teljes foglalkoztatottság eléréséhez a munkaerő-tartalék további aktivizálása, a közfoglalkoztatottak és munkanélküliek képzése, a kisgyerekes nők, illetve a nyugdíjasok munkába állásának könnyítése – tette hozzá.

(Pénzügyminisztérium, kormany.hu)