Nébih: A gazdák minél előbb kezdjék el a parlagfű-mentesítést

MTI fotó: Győri Károly

A Polgári Kisgazdák a felhívást megerősítik, a gazdák a saját érdekükben végezzék el a mentesítést, hogy ne kelljen szembenézni a bírsággal. Továbbá a Semmelweis Egyetem orr- fül gégészének javaslatait is mellékeljük azzal a reménnyel, hogy aki allergiás, az el tudja érni a megfelelő kezelést és meggyógyuljon. (kpe.hu)

A hatékony parlagfű-mentesítés érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azt javasolja a földhasználóknak, hogy minél előbb kezdjék el a növényvédőszeres védekezést – közölte a hivatal a honlapján kedden.

Kiemelték, az a gazda, aki június 30-ig elmulasztja az ingatlana parlagfű-mentesítését, a rá következő időszakban számíthat bírságra. A közlemény szerint a hivatal azért most javasolja a parlagfű-mentesítési munkák megkezdését, mert a csíranövények fejlettsége még nem túl változatos, többnyire sziklevelestől 2 leveles állapotig terjed, a növény ebben a fejlődési szakaszban a legérzékenyebb.

A parlagfű elleni hatékony gyomirtási technológiák kiválasztásában a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara szakemberei nyújtanak segítséget – közölték. A mezőgazdaságilag nem művelt területeken a parlagfű visszaszorítására a rendszeres kaszálás, évente legalább 3 alkalommal, a megfelelő módszer – olvasható a Nébih közleményében.

(Forrás: MTI, behir.hu)

Megelőzhető és gyógyítható az allergia

Fotó: semmelweis.hu

Tévhit ugyanis, hogy az allergia nem múlhat el, hogy az allergiából nem lehet kigyógyulni. Az allergia ugyanis az immunrendszer zavara. Azért alakul ki, mert a szervezet egyes anyagokat – mint például a parlagfű pollenje – „veszélyes idegenkén” azonosít, arra túlérzékeny módon, indokolatlanul reagál. Ezt a helytelen immunválaszt az úgynevezett specifikus immunterápiával módosítani lehet. Egy ugyanolyan elven működik, mint például az oltás: az allergén tisztított kivonatát juttatják be a szervezetbe (például folyadék formában a nyelv alá), fokozatosan növelve a dózist az immunrendszer megtanítható a helyes „válaszra”, arra hogy az ártalmatlan anyagra ne túlérzékeny módon reagáljon. Ilyen deszenzibilizáló kezelésekkel két-három szezon alatt a tünetek csökkenthetők, vagy teljesen megszüntethetők.

Jelenleg ez az egyetlen kezelési mód, amely az allergiát kiváltó okra hat. Különösen a bőr alá fecskendezett allergénekkel történő kezelésről gyűlt össze nagy mennyiségű tapasztalat, jelenleg viszont egyre inkább elterjedt a betegek számára is kényelmesebb nyelvalatti cseppekkel történő alkalmazási mód. Hazánkban jelenleg az allergénekkel szembeni túlérzékenység végleges megoldását ígérő immunterápia még elhanyagolt kezelési alternatíva.

(Forrás: semmelweis.hu/mediasarok, Dr. Krasznai Magda)