Ne hanyagoljuk el…

Fotó: Shutterstock

Igen gyakori téma a családi, baráti beszélgetésekben, különböző internetes fórumokon a különböző allergiák, érzékenységek. Az egyik ilyen a gluténérzékenység – az olyan reakciók, melyeket a glutén fehérjék váltanak ki az arra érzékenyekben.

Amúgy a glutén fehérjék fontos szerepet töltenek be a búza és más gabonából készült sütőipari termék minőségének kialakításában.

Ha felmerül a gyanú, hogy valaki gluténérzékeny, akkor a vizsgálat mindig a beteg kikérdezésével kezdődik. Az orvos az alábbi kérdésekre keresi a választ: van-e lisztérzékeny a családban, mióta, milyen tüneteket észlelt magán a beteg, milyen külső tüneteket lehet felfedezni? Ezek után a diagnózis néhány célzott vizsgálattal, rövid idő alatt és megbízhatóan kideríthető.

A glutén által okozott rendellenességek közül az egyik legjelentősebb a lisztérzékenység, amely egy autoimmun betegség. A tünetek széles skáláját okozhatja, jelenleg egyetlen ismert kezelési módja az élethosszig tartó gluténmentes diéta, diétázással tökéletesen kezelhető.

A diéta betartásának elősegítésére a jelenleg érvényes EU szabályozás 20 mg/kg-ban maximalizálja a gluténmentesként értékesíthető termékek gluténtartalmát. Ez pedig szükségessé teszi a glutén mennyiségének minél pontosabb meghatározását.

Ezért is örömteli, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a Gabonatudományi és Élelmiszerminőség Kutatócsoportadatok megbízhatóságával kapcsolatban folytat tudományos munkát. Feladatul tűzték ki, hogy minél szélesebb körben rálátást nyújtsanak a glutén által képviselt élelmiszerbiztonsági és analitikai kihívásokra.

A Polgári Kisgazdák hármas jelszavából az egyik: a család. Fontos, hogy a közelebbi és tágabb családi körben odafigyeljünk egymásra, és ha ne adj’ Isten valami rendellenességet tapasztalunk a környezetünkben, késedelem nélkül járjunk a végére és ne hagyjuk elhatalmasodni a bajt.

Kékesi Márton, KPE szakértő