Ne hagyjuk, hogy az évelő gyomnövények irányítsák döntéseinket!

Forrás agroforum.hu

Szántöldjeink évelő gyomokkal erősen fertőzöttek. Mezei acat, fenyércirok kolóniák keserítik meg kultúrnövényeink életét. Tegyünk ellene, hogy visszanyerjük a termőföldjeink kultúrállapotát! Összehangolt munkával, vetésforgóval, helyes agrotechnikai elemek használatával és célzott növényvédelmi beavatkozással elérhetjük azt, hogy visszaszorítjuk az évelők jelenlétét.

Az idei tavaszunk sok mindenben eltér a megszokottól. Több nehézséget, plusz odafigyelést igénylő kihívások mellett az időjárás is kifejezetten nehéz helyzetet teremt, a minden idők egyik legszárazabb tavasza, súlyos aszálya nagyon komoly nehézségek elé állítja mind a termelőket, mind a kultúrnövényeinket.

Az évelő gyomnövények úgy tesznek, mintha ebből semmit nem érzékelnének. Sőt, a határt járva azt tapasztaljuk, hogy rendkívül jól érzik magukat a felmelegedő, száraz talajban, korán kihajtva, csapadékot nem igényelve, a tavaszi gyomirtások idejére már nagy tömegben sanyargatják a talajt kereső kukoricát, napraforgót. A magról kelő, szokásos gyomnövényeink a csapadékhiány miatt meg még sehol. Megnehezíti ez a gyomirtás tervezését, a megfelelő készítmény kiválasztását, a helyes időzítést, és a gyomirtásra tervezett költséget is növeli.

Mit tehetünk azért, hogy ne szaporodjon az évelő a területünkön, kapás kultúráinkban ne az acat és a fenyércirok vezesse a gyomirtási döntéseinket?
Van a kezünkben egy jól tervezhető, költséghatékony, igazán hatásos növényvédelmi elem, a tarlókezelés.
A tarlókezelés kihagyhatatlan művelési rész. Ezzel az egyszerű, jól időzíthető gyomirtási beavatkozással tudunk a legtöbbet tenni azért, hogy a területeinken ne szaporodjon a gyommagkészlet, visszaszorítsuk az állományból nehezen irtható, gyakran már rezisztenciát mutató évelőeket.

Utána szebb, könnyebb és olcsóbb a következő évi gyomirtás.
A tarlón elvégzett gyomirtás a szomszédos kultúrák szempontjából kockázatmentes, utolérhetetlen hatékonyságú, költségkímélő megoldás.
Hatékonyságot nyújt mind magról kelő, mind évelő gyomok ellen, segítségével elérhetjük azt, hogy nem szaporodik tovább a talajunk gyommagkészlete, visszaszorítjuk az évelőeket, a következő évben lényegesen gyengébb gyomosodási viszonyokat tapasztalhatunk.
Forrás: agrofórum.hu, Syngenta.hu