Ne felejts el élni a lehetőséggel: te is segítséget kaphatsz a Nitrát adatszolgáltatáshoz!

Fotó Pap Edina

Adatot kell szolgáltatni a nitrátérzékeny területen gazdálkodóknak az előző évi trágyázásra, trágya felhasználásra vonatkozóan.

A nitrátérzékeny területen gazdálkodóknak, valamint minden háztartási igényt meghaladó állattartást végzőnek az előző évi trágyázásra, trágyafelhasználásra vonatkozó tevékenységével kapcsolatosan adatot kell szolgáltatni – hívja fel a figyelmét az érintetteknek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Mi számít háztartási igénynek?

A háztartási igényt meghaladó állattartás vegyes állattartás esetében összesen 5 számosállat/ingatlan, baromfi esetében 3 számosállat/ingatlan.

Excel számoló segédlet nyújthat segítséget

A szervestrágya keletkezéséhez, felhasználási lehetőségeihez nyújthat segítséget az „ÁTLAGLÉTSZÁM ÉS TRÁGYATÁROLÓ 2021″ excel számoló segédlet, mely a vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméhez szükséges cselekvési program részletes szabályairól, valamint az adatszolgáltatás és nyilvántartás rendjéről szóló 59/2008. (IV. 29.) FVM rendelet által meghatározott értékeket veszi alapul.

A NAK iránymutatása kitér arra is, hogy a segédlet tájékoztató jellegű, amennyiben használata során eltérést tapasztalható, úgy minden esetben a jogszabályban foglaltak a mérvadók.

Forrás: NAK, agroinform.hu