Ne dobd ki a szárát és a levelét: 10 növény, aminek a maradéka a legegészségesebb

Fotó: HáziPatika.com

Egyre nagyobb divat a pazarlásmentes főzés: pár ötlettel a szárat és a leveleket is felhasználhatod.

A konyhában egy nagyobb ebéd vagy zöldséges vacsora elkészítésekor tetemes mennyiségű hulladék keletkezik, ami végül többnyire a kukában landol. Pedig egy kis találékonysággal ez is felhasználható. Sok esetben a zöldségek, gyümölcsök legértékesebb részeit hajítja az ember a szemétbe, ami tele van vitaminnal és a szervezet számára hasznos ásványi anyaggal.

Maradékok felhasználása

Ha te is pazarlás nélkül szeretnél főzni, nemcsak a megmaradt, kész ételeket hasznosíthatod újra, de akár a zöldségek héját, szárát, levelét is. Dinnyehéjból savanyúság, céklalevélből saláta készülhet, de a sort még sokáig lehetne folytatni.

A céklalevél nagy mennyiségben tartalmaz A, többféle B és C vitamint. Tépkedd össze és nyersen add a salátákhoz. Ha picit megfonnyasztod, akár köretként is megállja a helyét.

(femina.hu, Tamás Katalin)