NBC: Trump már hét hónappal ezelőtt eldöntötte Kászim Szulejmáni tábornok likvidálását / Irán nemzetközi pert készül indítani Donald Trump ellen

Forrás: twitter / ISLVM

Donald Trump amerikai elnök már hét hónappal ezelőtt eldöntötte Kászim Szulejmáni tábornok, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű egysége vezetőjének likvidálását – jelentette hétfőn az NBC amerikai televízió ismeretlen kormányzati forrásokra hivatkozva. Az NBC információinak az állításai szerint az elnöki döntés júniusban született meg, de azzal a feltétellel, hogy végrehajtása előtt Trumpnak még egyszer jóvá kell hagynia azt. A nevük elhallgatását kérő kormányzati források úgy gondolják, hogy Trump a döntést azt követően hozta meg, hogy júniusban Irán lelőtt egy amerikai drónt.

Donald Trump hétfőn Szulejmánira vonatkozó bejegyzéseket tett közzé a Twitteren. Az egyikben demokrata politikusokról és a sajtó egy részéről – amelyet hamis hírek gyártóinak minősített – állította, hogy Szulejmánit terrorista helyett „nagyszerű fickónak próbálják beállítani, pusztán mert azt tettem, amit már 20 éve meg kellett volna tenni”. Egy másik mikroblog-bejegyzésben arra a vitára reagált, amely azt feszegeti, valóban volt-e közvetlen fenyegetettség, amelyre hivatkozva az amerikai kormányzat likvidálta Szulejmánit. „A válaszom erőteljes igen, de ez nem is igazán számít, tekintettel (Szulejmáni) rémes múltjára” – írta.

A teheráni vezetés nemzetközi pert készül indítani Donald Trump amerikai elnök ellen az iráni Forradalmi Gárda alKudsz nevű különleges egységét vezető Kászim Szulejmáni tábornok megölése miatt – jelentette be Ibrahim Raiszi, az iráni legfelsőbb bíróság elnöke. „A törvénysértést ki kell vizsgálni. Az Egyesült Államok elnökét pedig fővádlotti minőségben kell beidézni” – idézte Raiszit a Fársz helyi hírügynökség.

Iránnak fel kell hagynia a beavatkozással a térségbeli konfliktusokba – szögezte le hétfőn Heiko Maas német külügyminiszter Jordániában tett látogatása alkalmával. A német külügyi tárcavezető aggodalmát fejezte ki annak lehetőségével kapcsolatban, hogy a külföldi katonák kivonuljanak Irakból, és arra figyelmeztetett: félő, hogy ez kedvezne az Iszlám Államnak. A dpa szerint az elkövetkezendő napokban a német külügyminisztérium magas rangú tisztségviselője tárgyalásokat folytat Bagdadban és Erbílben arról, hogy az iraki kormány valóban akarja-e a külföldi katonák távozását.

Öt nemzet, amelynek állampolgárai életüket vesztették a Teherán mellett lelőtt ukrán utasszállítón, január 16-án Londonban fogja megvitatni egy lehetséges jogi eljárás elindítását Iránnal szemben – közölte Vadim Prisztajko ukrán külügyminiszter hétfőn. Hivatalos szingapúri látogatásán a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva a tárcavezető kijelentette, hogy a kártérítés és az incidens kivizsgálásának kérdését is megvitatják.

Az iráni rendőrség és a biztonsági erők könnygáz mellett éles lőszert is bevetettek vasárnap éjjel a tüntetők ellen a teheráni Szabadság (Azadi) téren, hogy feloszlassák az ukrán utasszállító repülőgép lelövésének hatósági kezelése, kezdeti tagadása miatt tartott tiltakozó megmozdulást – derült ki a hétfőn közölt online videofelvételekből. MTI