Navracsics Tibor: Válaszút előtt áll az Európai Unió

Navracsics Tibor - A kép forrása: magyaridok.hu

Ismét válaszút előtt áll az Európai Unió, ahogy ez az európai integráció során már többször megtörtént – jelentette ki a területfejlesztési miniszter csütörtökön Veszprémben, az érseki főiskolán.

Navracsics Tibor az Európa jövőjéről tartott háromnapos, többnyelvű konferencia nyitónapján hangsúlyozta, az elmúlt időszakban az Európai Unión belüli és az azon kívüli viszonyok is megváltoztak, ez vezetett ahhoz, hogy a közösség válaszút elé került.

Azt mondta, elképzelése szerint gazdasági közösségként, föderatív egységként vagy kulturális közösségként képzelhető el az Európai Unió. Háború dúl az unió keleti határain, a pandémia is súlyosbította a helyzetet, ezek következtében az európai gazdaság megrogyott. Így vált aktuálissá a kérdés, hogy merre lép tovább az Európai Unió – húzta alá a miniszter.

Az unió lehetséges jövőjéről szólva Navracsics Tibor elmondta: az első modell gazdasági közösségként tekint az unióra, ebből adódóan a közös piacra koncentrál és a tagállamokkal szemben semmilyen politikai elvárást nem fogalmaz meg.

A második föderatív egységnek tartja az uniót, államfejlődési folyamatként fogja fel az európai integráció jövőjét, és fokozódó politikai követelményeket is megfogalmaz a tagállamokkal szemben – ismertette.

A harmadik, általam preferált modell, kulturális közösségként tekint az Európai Unióra” – közölte a területfejlesztési miniszter, hozzátéve, e szerint az unió a nemzetek jobb megismerését és az európai kultúra gazdagodását szolgálva a „közösségek közösségeként” működne, amelyet az európai kultúra azonossága köt össze.

A szombaton záruló ifjúsági konferencia annak a rendezvénysorozatnak a része, amelyet az Európai Katolikus Teológiai Társaság szervezett Európa témakörben a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolával, a Veszprémi Római Katolikus Főegyházmegyével és a Veszprémi Érseki Főiskolával közösen.

A rendezvényen előadásokat, kerekasztal-beszélgetéseket hallhatnak az érdeklődők, jórészt teológus hallgatók szólalnak fel, a többi között olyan témákban, mint a zsidó-keresztény kultúra jelentősége vagy Európa jövője a hitoktatás tükrében.

Az esemény célja, hogy Európa különböző országaiból összehozza a fiatal teológusokat, és új elképzeléseket fogalmazzon meg a kontinens jövőjét illetően. A konferencián 16 országból több mint 70 fiatal teológus vesz részt.

Forrás: hirado.hu, MTI