Naspolya a zalai dombok között

Fotó Botanikaland

A naspolya kis méretű fa, ami szívós, betegségeknek ellenálló növény. Ízében és állagában az almapüréhez hasonló. Ezeket nyersen, lekvárként és más formákban is lehet fogyasztani. Különös jellegzetességük, hogy jóval a legtöbb egyéb gyümölcs után, november közepére vagy végére érnek be.

A közönséges naspolya Dél-nyugat-Ázsiából és Európa déli részéből származik, de a termesztése többféle éghajlaton is lehetséges. A naspolyák lehetnek nagy, lombhullató bokrok és kisebb fák is, általában legfeljebb 8 méteres magassággal és 6 méteres kiterjedéssel. Sötétzöld, ovális leveleik tapintása a bőrhöz hasonlítható. Ősszel sárga vagy piros színekben virít, virágzáskor a fehér színű virágok 2-3 centiméter átmérőjűek. A gyümölcsök közvetlenül az érés előtt aranysárgák, később pedig barna vagy piros színűvé válnak. A naspolya az egyik legkésőbb érő gyümölcs. A naspolya ágai hajlamosak a földre konyulni, ami az esetek többségében megkönnyíti a termés szüretelését. Fontos, hogy a naspolyáknak nincs szükségük társfára ahhoz, hogy megtermékenyülhessenek. – A nagy holland változat mutatós gyümölcsöket hoz, amik akár 8 cm-es átmérőjükkel a legtöbb más változatnál nagyobb méretűek, de állaguk és ízük egyáltalán nem olyan kellemes, mint a többi fajta gyümölcsének. A Nottingham egy jóval tömörebb fajta, ezért kisebb kertekbe ideális választás. Gyümölcsei 5 centi átmérőjűek, és már a fiatalabb fákon is megjelennek. A termése formájából adódóan a gyümölcsök az érés során könnyen megrepednek, ami idő előtti rohadáshoz vezethet. A perzsa, vagy iráni naspolya jó minőségű gyümölcsöket terem, amelyek frissen is fogyaszthatók. A termései viszonylag kicsik, de nem repednek szét és rohadnak el olyan könnyen, mint a nagyobb gyümölcsű változatok. – A naspolya szereti a fényt, félárnyékban, vagy foltos fényben kevesebb gyümölcsöt hoz. A legtöbb talajtípuson képesek növekedni, de legjobb az agyagos vízben gazdag nyirkos zalai talaj, mert a vizet is jobban kedvelik, mint a legtöbb gyümölcsfa. Szabad víz-elvezetésű, de jó víztartó-képességű talaj, amelyben – az agyagszemcsék a vizet jól megkötik -, a legjobb a számukra. Ugyanakkor, ha túl agyagos a kert talaja, akkor némi tőzeggel, vagy tőzegpótló anyaggal ajánlott kiegészíteni a földet a vízelvezetés és a levegőztetés érdekében. A nagyon magas agyag-tartalmú talajok ugyanis megnehezítik a gyökerek légzését, ami termésveszteséghez vezet. A naspolya levelei és virági könnyedén sérülhetnek az erős szélben, ezért lehetőség szerint szélvédett helyre érdemes ültetni, télen, november és március között. A téli ültetés kedvez a fák megerősödésének, mert nagy mennyiségű vizet vesznek fel, és jól tűrik a nyári szárazságot. A kifejlett fákat nem érdemes metszeni. Csak a gyenge, elhalt, vagy egymást keresztező ágakat célszerű eltávolítani, aminek az ideális ideje márciusban van. A fiatalabb fákról visszametszhetők az alsó ágak, ha az a célkitűzés, hogy a fa alsó törzse egyenes legyen. Amikor a növény eléri a kívánt magasságot, a legfelső hajtást mindig le kell vágni, és a metszett felületet fabalzsammal le kell zárni, hogy azon kórokozók ne tudjanak behatolni. A legfölső hajtáscsúcsok lemetszése az oldalsó hajtásokat sarkalja a növekedésre, és ezekből alakulnak majd ki a főbb oldalágak. A naspolyákat veszélyeztetheti a galagonyák leveleinek foltos kórképe, ami fekete, 1-2 milliméteres foltok formájában jelenhet meg a levélzeten. A fertőzött leveleket rögtön el kell távolítani, és azonnal el kell égetni. (Forrás. magro.hu, zaol.hu)

Dobri Lajos, a Kisgazda Polgári Egyesület Zala Megyei Szervezetének az elnöke: Zala megyében, a 2018-as esztendőben is jó termést adott a naspolya. Zalában ez a gyümölcsfa csak májusban virágzik, akkor, amikor a kora tavaszi talaj menti fagyok már nem veszélyeztetik. Ön-termékeny, tehát magányosan is jól terem. A naspolya az egyik legtáplálóbb gyümölcsünk. Az almatermésűek között a legtöbb C-vitamint tartalmazza, de van benne bőven B1- és A-vitamint is. Extra mennyiségű vasat, káliumot, kalciumot, mangánt, magnéziumot és cinket tartalmaz. Ködös, nyirkos őszi, téli időszakban jó hasznát vesszük, mert nagyon erős antioxidáns és immunerősítő hatása van. A nyers naspolya almával és céklával hamar feltölti a szervezet vitamin- és ásványianyag-készletét. A naspolya levele és termése mindig a gyulladást csökkentő teák alapanyaga volt. A gyulladt szájüreg és a torok kezelésére ajánlott. A cukorbetegeknek számára is hasznos, mert lassítja az ember bélrendszerében a szénhidrát felszívódását. Érdemes ebéd után néhány szem naspolyát megenni, és nem emelkedik meg nagyon a vércukorszint. A gyümölcs pektintartalma jó irányba tereli az emésztést, mert a belek falán lévő nyálkahártyákon jótékony védőréteget hoz létre. Hasmenés és székrekedés esetén hatásos. Ha túl sok a naspolyánk, főzzünk belőle lekvárt. A legegyszerűbb recept: a megmosott gyümölcsöt lábasban, egészben, kissé szétnyomkodva tegyük fel főni. Öntsünk hozzá kilónként körülbelül 2 deciliter vizet (lepje el), s gyakran kevergetve addig főzzük, amíg a gyümölcs szét nem mállik. A masszát nyomjuk át nagy lyukú szűrőn, amely a magokat és a héjat felfogja. A péphez kilónként adjunk 20 deka nyírfacukrot, ízesítjük citromhéjjal, fahéjjal, gyömbérrel, és kevergetve főzzük sűrűre. (KPE)