Naplógyűjtésbe fog a múzeum

Fotó: Meseváros.iSzolnok.hu

Szeged – Új típusú, igazi 21. századi gyűjtemény kialakításába kezd a szegedi Móra Ferenc Múzeum. Naplókat, visszaemlékezéseket gyűjtenek, és várják azok jelentkezését, akiknél fellelhetők ilyenek a szülők, nagyszülők vagy akár a dédszülők hagyatékából.

Régi naplók, visszaemlékezések gyűjtésébe kezdett a szegedi Móra Ferenc Múzeum. Ezek az írások kiemelt jelentőséggel bírnak, hiszen a megélt mindennapi történelem egykori szereplőinek saját gondolatait, élményeit rekonstruálják.

A visszaemlékezések vagy akár önéletrajzok egyfajta sajátos „énnyomok”, amelyek alkalmasak arra, hogy feltárják az egyén múltbéli gondolatait, a történeti tényekhez, folyamatokhoz, jelenségekhez való viszonyulását. Mindezen forrásokból a megélt történelem sokszínűsége bontakozik ki – magyarázta Medgyesi Konstantin, az intézmény tudományos igazgatóhelyettese.

A naplókat digitalizálják majd, így az új gyűjteményt virtuálisan is el lehet érni. A már gyűjteményben lévő visszaemlékezésekkel kezdik a digitalizálást, ezeken alapul majd az új virtuális tartalom. Ugyanakkor ezzel párhuzamosan a magánembereknél, családoknál eddig őrzött kéziratokat, visszaemlékezéseket, naplókat is össze kívánják gyűjteni – ehhez várják a lakosság segítségét. Az eredeti papíralapú példányt – ha a forrást a családok nem szeretnék kiadni a birtokukból – beszkennelik, és visszaadják tulajdonosának.

Emellett életútinterjúkat is szeretnének gyűjteni vagy akár rögzíteni. Ezért a múzeum munkatársai várják a szegediek, Csongrád megyeiek javaslatait, hogy a maguk ismeretségi körében javasoljanak az életútinterjúk számára olyan alanyokat, akik érdekes, fontos vagy különleges szereplők voltak egykoron.

A közgyűjtemény a Móra Ferenc Múzeum Facebook-oldalán keresztül várja a felhívásra jelentkezőket.

(H. E. Délmagyarország)