Napi jelentés a koronavírus helyzetrőll

Fotó Adó Online

3111-re nőtt a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma és elhunyt 10 beteg.

Újabb 46 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 3111-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 10 krónikus beteg. Ezzel 373-ra emelkedett az elhunytak száma,

759-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból

– olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

Az aktív fertőzöttek száma 1979 fő. Az aktív fertőzöttek 63 százaléka, az elhunytak 79 százaléka, a gyógyultak 51 százaléka budapesti vagy Pest megyei.

Jelenleg 964 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 50-en vannak lélegeztetőgépen. A Pesti úti idősotthonban 40-re nőtt az elhunytak száma, 296 lakó és 26 dolgozó fertőzött.

Az oldal térképe alapján továbbra is Budapesten (1528 ember) és Pest megyében (410) van a legtöbb fertőzött. Ezt követi Fejér megye (310), Komárom-Esztergom megye (148), Zala megye (140) és Csongrád megye (101). Vas megyében van a legkevesebb (14) fertőzött Magyarországon.

Elkezdődött a védekezés második szakasza

Ez nem a járvány végét jelenti, hiszen a vírus továbbra is terjed.

Az a cél, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint újrainduljon az élet és továbbra is elkerüljük a járvány „berobbanását”. Ezért Budapesten és Pest megyében továbbra is életben marad a kijárási korlátozás, vidéken viszont új szabályok léptek életbe. Az egész országban továbbra is fontos a 1,5 méteres védőtávolság tartása, és az arc eltakarása a boltokban és tömegközlekedési eszközökön.

Az időseket továbbra is arra kérik a szakemberek, hogy csak kellő körültekintés mellett hagyják el otthonaikat, és az élelmiszerboltokat, patikákat, drogériákat a nekik kijelölt idősávban, 9 és 12 óra látogassák.

Az egészségügyi ellátások fokozatosan indulnak újra

Az egészségügyi ellátások fokozatosan indulnak újra, és előzetes telefonos bejelentkezés után vehetők igénybe – hangsúlyozta az országos tiszti főorvos a sajtótájékoztatón.

Müller Cecília azt kérte, hogy senki ne menjen személyesen a háziorvosához, szakrendelőbe, egyeztessenek előzetesen telefonon időpontot.

Még nem tértünk vissza a járvány előtti működési rendhez

– figyelmeztetett az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.

Forrás: hirado.hu