Napi jelentés a koronavírus helyzetről

People wearing protective masks in Venice, Italy, on February 23, 2020 due to concerns over coronavirus infection during the The Eagle ‘Flight’ for the carnival of Venice. More than 130 are infected with Coronavirus (Covid-19) in Italy. Authorities in some Lombardy and Veneto towns closed schools, businesses and restaurants, and cancelled sporting events and religious services. (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)

1763 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, 144 az elhunytak száma (adatközlés: koronavirus.gov.hu, 2020.04.17. 07:17)

1763 főre nőtt a hazánkban beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma – közölte péntek reggel a koronavirus.gov.hu oldal. Újabb nyolc, többségében idős krónikus beteg hunyt el, ezzel 144 főre emelkedett az elhunytak száma, 207-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Hatósági házi karanténban 12 401 ember van, akkreditált laboratóriumban vizsgált minták száma 41 590.

Jelenleg 729 főt ápolnak egészségügyi intézményben koronavírus fertőzés miatt, közöttük hét gyerek van – mondta el az országos tisztifőorvos az operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön. Müller Cecília azt is közölte, hogy 60-an szorulnak lélegeztetőgépre az intenzív terápiás kezelésen felül. A fertőzöttek 60 százaléka a fővárosban illetve Pest megyében koncentrálódik. Kiemelte, hogy a fertőzés terjedése egyelőre egyenletes, „nem robbant be”. Az egyetlen fertőzési góc egy idősotthon. Arra a kérdésre, hogy mi lehet az oka, hogy míg más országokban napról napra sok száz vagy ezer új fertőzöttet is találnak, addig Magyarországon csak néhány tucatnyit, úgy válaszolt: ez jelentheti azt, hogy időben sor került a korlátozásokra, az emberek fegyelmezetten betartják azokat, így pedig a hatóságoknak sikerül kordában tartani a járványt.

MTI,HVG.HU, INDEX.HU, NEPSZAVA.HU, BLIKK.HU, 2020.04.16.

Operatív törzs: Valóban megjelent egy fővárosi hajléktalanszállón is a koronavírus

Kiss Róbert alezredes az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva közölte: valóban megjelent egy fővárosi hajléktalanszállón is a koronavírus, erről szerdán értesítette őket a mentőszolgálat. A kontaktuskutatás alapján három embert azonosítottak, kettőt már meg is találtak közülük, „velük kapcsolatban a kórházi intézkedéseket megkezdték”. Felvették a kapcsolatot a fővárosi kormánymegbízottal is, aki intézkedett az intézmény fertőtlenítéséről. Az intézményvezetőtől tudják, hogy kedd este kisebb tömeg alakult ki a szálló előtt, ezért csoportosan engedték be az embereket. Az operatív törzs azt kérte az intézményvezetőtől, hogy ha legközelebb indokot lát a tömeges beengedésre, akkor ehhez kérje a rendőrök segítségét – ismertette Kiss Róbert.

MTI

Tisztifőorvos: 11 idősotthonban észleltek koronavírusos megbetegedést

Müller Cecília az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján elmondta: megkezdődött az idősotthonok ellenőrzése. 11 intézményben észleltek koronavírusos megbetegedést, de nagyobb számban csak két helyen, a Pesti és a Rózsa úti otthonban, ahol 80 fertőzöttről tudni. A többi idősotthonban 20-nál kevesebb a fertőzöttek száma. A Pesti úti otthonban még zajlik a vizsgálat, ennek részeként az orvosi ellátás folyamatosságát is ellenőrzik – tette hozzá. Kérdésre kitért arra is, nem tud arról, hogy gyermekotthonokban vagy javítóintézetekben is lennének fertőzöttek.

Fővárosi intézmények

A Fővárosi Önkormányzat a koronavirus.budapest.hu-n azt írja, a fővárosi fenntartású intézmények igazgatói levelet kaptak, amelyben az állam által fenntartott kórházak azt kérik, hogy azok a krónikus, idős betegek, akiknél nem megoldott a családi elhelyezés, hadd kerülhessenek ezekbe az intézményekbe. Karácsony Gergely csütörtöki Facebook-posztjában azt írja: „a fővárosi idősotthonok nem fogadnak be kórházakból küldött új lakókat, és a korábbiakat is csak a meglévő, negatív koronavírus-teszt birtokában várják vissza.”

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón Karácsony Gergely egy korábbi nyilatkozatára reagálva azt mondta: a védekezés közös feladat. A tesztekkel kapcsolatba közölte, hogy  a Belügyminisztérium 500 tesztet adott a fővárosnak. A Fővárosi Önkormányzat ezt a hvg.hu-nak megerősítette, hozzátéve, hogy  az önkormányzat további 10 ezer darab tesztet vásárolt. A tesztelések péntektől  kezdődnek az idősotthonokban és a hajléktalanokat ellátó intézményekben. Az önkormányzat a veszélyhelyzet kihirdetése óta 362 ellátott és 191 dolgozó tesztelését végezte el PCR típusú teszttel.

Vidéki intézmények

A 444.hu szerint semmit nem tudni hivatalosan a borsodnádasdi idősotthonról és a településen terjedő járványról, hiába érdeklődtek  többször is az operatív törzsnél.  Az RTL Klub híradójának kérdésére a BorsodAbaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal azt közölte: 31 igazolt koronavírus-fertőzött van a borsodnádasdi idősotthonban, közülük 15-en kórházba kerültek, 1 ember pedig elhunyt.

Két idős gondozott hunyt el a napokban a koronavírus járvány következtében a Fejér megyei Mezőszilason működő idősek otthonából – tudta meg az Átlátszó blog. A két férfi egyikét kórházi kezelésről szállították vissza az otthonba, majd  ismét kórházba, amikor pozitív lett a koronavírus tesztje és állapota is rosszabbra fordult. A másik gondozott szintén kórházban hunyt el, az amúgy is jelentős létszámgondokkal küzdő intézményből pedig 13 dolgozót házi karanténba küldtek.

Hegedüs Péter Balmazújváros ellenzéki polgármestere szerette volna elérni, hogy az önkormányzat tesztelhessen koronavírusra három intézményben, de nem sikerült – írja a 24.hu.

A hvg.hu arról ír, Kassai Dániel  XVIII. kerületi momentumos önkormányzati képviselő több száz adatkérést küldött idősotthonok vezetőihez, hogy megtudja, őket hogyan érinti a koronavírus-járvány. Kassai szerint ”a válaszok letaglózóak” voltak, ugyanis sok esetben sem a személyi, sem a tárgyi feltételek nem adottak az otthonokban a járvány elleni hosszabb védekezéshez, főleg vidéken.

MTI, MFOR.HU, 444.HU, HVG.HU, 24.HU, BLIKK.HU, NEPSZAVA.HU, RTL KLUB HÍRADÓ, ATV HÍRADÓ