Napi jelentés a koronavírus helyzetről

Fotó: Shutterstock

2583 főre nőtt a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma és elhunyt 8 idős krónikus beteg Magyarországon (adatközlés: koronavirus.gov.hu, 2020.04.27. 06:56)

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 2583 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – közölték a koronavirus.gov.hu-n hétfő reggel. Meghalt újabb 8 idős krónikus beteg, ezzel 280 főre emelkedett az elhunytak száma, 498-an pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. 931 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 52-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 9829-en vannak, a mintavételek száma 65.625.

Emelkedik a koronavírussal fertőzöttek száma, de az eredményes védekezésnek köszönhetően sikerül laposan tartani a járványgörbét – hangoztatta az országos tisztifőorvos az operatív törzs vasárnapi sajtótájékoztatóján. Müller Cecília kijelentette: emelkedik a kórházban ápolt koronavírus-fertőzöttek száma is. Az egész országra vetítve a százezer lakosra jutó fertőzötti arányszám 25,6 – jelezte, arra is kitérve: a vírus reprodukciós rátája Magyarországon 1 alatt van. Kérdésre válaszolva szólt arról is, hogy a kóros elhízás, az extrém túlsúly is kockázatot jelent a megbetegedésben. Müller tudatta: jellemzően egy embernél két laboratóriumi vizsgálatot végeznek, de például a kritikus infrastruktúrában dolgozóknál többször is végeznek teszteket.

A sajtótájékoztatón Müller Cecília arról beszélt: a szociális ellátásba is csak negatív teszttel lehet visszaküldeni beteget a kórházból – hívta fel a figyelmet a Facebookon Karácsony Gergely, aki szerint ez nagyos helyes. A főpolgármester megjegyezte továbbá: az a baj csak, hogy a főváros pont ezt kérte egy hónappal ezelőtt, akkor azonban a kormányhivatal megtiltotta a kórházaknak, hogy tesztet végezzenek, mielőtt átadják betegeiket. A politikus kiemelte: itt az ideje az állásfoglalást visszavonni, és nem tiltani, hanem előírni a tesztelést. Miként ideje van annak is, hogy az operatív törzs ne a fenntartó szerint válogasson, amikor egyes intézmények fertőzöttségéről tájékoztatást ad – tudatta, rámutatva: „sorjáznak a rossz hírek az állami intézményekből”. Karácsony arról is írt: itt az ideje a politikai vádaskodás helyett az emberekre figyelni, és szűrni, szűrni és szűrni.

A Portfolio az Innovációs és Technológiai Minisztérium által múlt csütörtökön szervezett online konferencia kapcsán kiemeli: elhangzott, hogy a kutatók szerint a legrosszabb hazai forgatókönyv megvalósulása esetén csak a járvány csúcsa körüli két hétben 2,5 millióan fertőződnének meg, és közülük 14 ezren szorulnának lélegeztetőgépre. A 444.hu arról cikkez az eseményt illetően: Oroszi Beatrix, a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai vezetője kötelező maszkviselést javasolt.

Nem volt alapbetegsége annak a 41 éves tatabányai beteghordónak, aki a koronavírus első ismert egészségügyben dolgozó áldozata hazánkban – derült ki az elhunyt férfi feleségének az RTL Klub Híradójának adott nyilatkozatából. A nő kifejtette: a férfi az öthetes kórházi kezelése közben kapta el a fertőzéseket.

Eközben a WHO szerint jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy nem fertőződhetnek meg újra a Covid-19betegségből felgyógyult betegek, akiknek vérében antitestek képződtek. Az ENSZ szakosított ügynöksége közleményében eltanácsolta a kormányokat attól, hogy úgynevezett immunitás útleveleket, kockázatmentességről szóló igazolványokat adjanak ki a már felgyógyultaknak.

MTI, NEPSZAVA.HU, RTL KLUB – ESTI HÍRADÓ, PORTFOLIO.HU, 444.HU, KORONAVIRUS.GOV.HU