Napi jelentés a koronavírus helyzetről

Fotó Adó Online

2383 főre nőtt a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma és elhunyt 11 idős krónikus beteg Magyarországon (adatközlés: koronavirus.gov.hu, 2020.04.24. 07:21)

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel  2383 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – közölték péntek reggel a koronavirus.gov.hu-n. Elhunyt újabb 11 idős krónikus beteg. Ezzel 250 főre emelkedett az elhunytak száma, 401-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Hatósági házi karanténban 10.942-en vannak, és 58.251 mintavétel történt.

Még emelkedő tendenciát mutat a koronavírus-járvány, nem vagyunk a végén, napról napra több a fertőzött – tudatta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján. Eddig 1200 emberrel szemben kellett intézkedni a hatósági házi karantén megszegése miatt – közölte az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa. Kiss Róbert elmondta: folytatódik az elrendelt és érvényben lévő hatósági házi karanténok számának csökkenése.

Arra, hogy a május 3-ai várható járványtetőzés után a „platószakasz” meddig tarthat, Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón úgy reagált: akár hetekig is, és a modellszámítások nagy része azt mutatja, a vírus visszahúzódása farkasfogszerűen fog történni, azaz újra és újra kisebb csúcsok lesznek. Amíg nincs vakcina, a vírussal valamilyen formában együtt kell élni, virológusok is azt valószínűsítik, hogy ősszel, szeptemberoktóberben lehet egy második fázis – szögezte le a Miniszterelnökség vezetője, aki az egészségügyi dolgozók fertőzöttségéről nem tudott pontos számot mondani, de jelezte, a magyar átlag megfelel a nemzetközinek, amely a fertőzöttek körülbelül tíz százalékára teszi az egészségügyi dolgozói fertőzéseket.

A jövő héten elindul egy program, többet fogunk mérni, megnézzük, milyen az ország átfertőzöttsége – jelentette be Palkovics László tárcavezető az ITM által rendezett, a járvánnyal kapcsolatos tudományos konferencián. Oroszi Beatrix, a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai vezetője arról beszélt, hogy a továbblépéshez, a járvány terjedésének az eredményes megakadályozásához „bővíteni kell a tesztelést”.

Balogh Mária, a tatabányai Szent Borbála Kórház sajtófőnöke a hvg.hu-nak azt mondta, csütörtökre 17 dolgozónál mutatták ki koronavírust, a kontaktok miatt összesen 53 ember érintett. Ők jól vannak. Ennyi ember kiesése létszámgondot okoz a kórházban, ezért kérték a kieső munkaerő pótlását.

A Financial Times egy kiszivárgott kínai tanulmányról ír, amely szerint megbukott az első, véletlenszerűen kiválasztott betegeken végzett klinikai tesztjén a Remdesivir nevű vírusgyógyszer.

MTI, ATV.HU, HVG.HU, 24.HU, KORONAVIRUS.GOV.HU