Napi jelentés a koronavírus helyzetről

Fotó Csudai Sándor, origo.hu

3793 főre nőtt a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma és elhunyt 6 idős krónikus beteg Magyarországon (adatközlés: koronavirus.gov.hu, 2020.05.27. 06:59)

Újabb 22 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 3793 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – közölték a koronavirus.gov.hu-n szerda reggel. Meghalt újabb 6 idős krónikus beteg, ezzel 505 főre emelkedett az elhunytak száma, 1856-an pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1432 főre csökkent. Az aktív fertőzöttek 41%-a, az elhunytak 60%-a, a gyógyultak 49%-a budapesti. 430 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 25-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 11.616-an vannak, a mintavételek száma 169.960.

Már lényegesen többen gyógyultak fel a koronavírus okozta betegségből, mint ahányan aktívan fertőzöttek – emelte ki az országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján. Müller Cecília azt is hangsúlyozta, hogy a gyógyultak száma már sokadik napja jóval magasabb az aktív fertőzöttekénél. A legnagyobb kihívás az, hogy a zárt közösségekből eltűnjön a vírus, és növekedjen a gyógyultak száma, ezért a második ütemben újabb idősotthonokban, szociális intézményekben folytatódnak a szűrővizsgálatok – tette hozzá. Tájékoztatása szerint a koronavírus által érintett intézmények száma nem nőtt. 33 intézményben összesen 5991 embert ápolnak 2301 gondozóval, az ápoltak közül 886, a dolgozók közül 141 az igazolt fertőzöttek száma, 115-en haltak meg, és 371 fő gyógyult meg eddig.

Az eseményen Schanda Tamás, az ITM államtitkára bejelentette: elérhetővé tesznek egy járvánnyal összefüggő projektfinanszírozási rendszert, amelynek célja, hogy az ország önellátóvá váljon védőfelszerelések előállítása kapcsán, pontos kép legyen az átfertőződésekről, illetve fel lehessen készülni a jövőbeni járványokra.

MTI, MAGYARNEMZET.HU, KORONAVIRUS.GOV.HU