Napi jelentés a koronavírus helyzetről

Fotó Csudai Sándor, origo.hu

3756 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, 5 idős krónikus beteg elhunyt (adatközlés: koronavirus.gov.hu, 2020.05.25., 6:46)

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3756 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – áll a koronavirus.gov.hu-n hétfő reggel megjelent tájékoztatásban. Elhunyt újabb 5 idős krónikus beteg, mellyel 491 főre emelkedett az elhunytak száma, 1711-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1554 főre csökkent. Az aktív fertőzöttek 42, az elhunytak 60, a gyógyultak 49 százaléka budapesti – emeli ki a közlemény.

Bár csökken az új fertőzöttek száma, továbbra is fenn kell tartani a koronavírus-járvány elleni védekezésért hozott bizonyos korlátozásokat – közölte a Szent László Kórház infektológus főorvosa az M1 vasárnapi adásában. Szlávik János szerint a fertőzöttek és gyógyultak számának alakulása a járvány lecsengését jelzi, ugyanakkor nem lehet tudni, mi lesz nyáron, vagy lesz-e második hullám, emiatt továbbra is fontos a másfél méteres távolságtartás és a maszk viselése. Beszélt arról is, hogy jelenleg száz oltóanyagot tesztelnek a világban, ezekből három ígéretesnek tűnik. A legoptimistábbak szerint szeptemberre, de legrosszabb esetben tavaszra lehet használható vakcina – vélekedett, hozzátéve: Magyarországon is elindult a vakcinakutatás.

Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója az operatív törzs tájékoztatóján arról beszélt: az intézmény dolgozói közül csak kevesen fertőződtek meg munka közben, és senki nem „ijedt meg”, amikor a vírus felütötte a fejét, ahogy fogalmazott: senki nem dezertált, nem mentek el táppénzre, nem ijedtek meg a feladattól.

Varga Mihály pénzügyminiszter, a főváros II. és III. kerületének képviselője Facebook-oldalán közölte: a budapesti Szent Ferenc Kórházból nemrég hazaengedték az utolsó koronavírusos beteget is.

MTI, BLIKK.HU, ATV.HU, KORONAVIRUS.GOV.HU