Napi jelentés a koronavírus helyzetről

Fotó Adó Online

3380 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, 436 főre emelkedett az elhunytaké (adatközlés: koronavirus.gov.hu, 2020.05.14. 6:45)

A csütörtök reggeli adatok szerint 3380 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, elhunyt újabb 6 krónikus beteg, ezzel 436 főre emelkedett az elhunytak száma. Az aktív fertőzöttek száma 1775 főre csökkent. Az aktív fertőzöttek 59 százaléka, az elhunytak 79, a gyógyultak 59 százaléka budapesti vagy Pest megyei. 658 koronavírusos beteget ápolnak kórházban és 49-en vannak lélegeztetőgépen.

A Ripost beszámolója szerint Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján egy újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: lehet, hogy a magyar lakosság immunrendszere mégis erősebb, mint gondolták. „A kötelező oltásokról azt feltételezik, bár még nem bizonyított, hogy ezek megemelik az általános immunitás szintjét is. A második hullám kapcsán még nem lehet jóslatokba bocsátkozni, nem tudni, lesz-e ilyen” – fogalmazott.

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke az ATV Start című műsorában szerda reggel elmondta: Magyarország -többek között a MOK felhívásának köszönhetően – időben hozta meg a járványügyi intézkedéseket, és ennek köszönhetőek a nyagymintás szűrés kedden ismertetett jó eredményei, amelyeknek a kamara örül. A járványhelyzet meglepően jó, ilyen jó eredményre nem számítottak. Kincses szerint a magyar egészségügy alapvetően miniszteri levelek alapján irányítódik. Örül annak, hogy van készség az önkorrekcióra, de még jobban örülne, ha átgondoltabban zajlana az egészségügy újraindítása.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az M1 aktuális csatornán szerda este úgy fogalmazott: őszig biztosan nem lesz nagy koronavírus-járvány, mert az emberek betartják a szabályokat, nyáron erősödik mindenki immunrendszere, a vírus pedig nem szereti a meleget és az ultraibolya-sugárzást. Ősszel ugyanakkor ismét „szezonális kihívással” kell majd szembenézni, ám addigra „még jobban fel tudunk készülni”, mert ismerik a megelőzési szabályokat, azt, hogy milyen a vírus, milyen betegséget okoz és a betegeket hogyan kell kezelni – tette hozzá. Beszámolt arról is, hogy a négy orvosegyetem által végzett reprezentatív szűrőprogram keretében a meghívott 18 ezer emberből, immár 10 ezer ember részt vett a vizsgálaton. A szűrővizsgálat jelenlegi adatai szerint az összes korábbi és jelenlegi magyarországi fertőzöttre vonatkozó számítás azt mutatja, hogy ez 30 ezer és 90 ezer közé tehető, mint mondta, úgy tűnik, hogy a százezret nem haladja meg a fertőzöttek száma.

MTI, PORTFOLIO.HU, RIPOST.HU, ATV.HU