Napi jelentés a koronavírus helyzetről

Fotó Adó Online

3313 főre nőtt a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma és elhunyt 4 krónikus beteg Magyarországon (adatközlés: koronavirus.gov.hu, 2020.05.12. 06:41)

3313 főre nőtt a hazánkban beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma – tájékoztattak a koronavirus.gov.hun kedd reggel. Meghalt újabb 4 krónikus beteg, ezzel 425 főre emelkedett az elhunytak száma, 1007-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1881 főre csökkent. Az aktív fertőzöttek 60%a, az elhunytak 79%-a, a gyógyultak 56%-a budapesti vagy Pest megyei. 746 koronavírusos beteget ápolnak kórházban és 45-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 11.016-an vannak, a mintavételek száma 114.719. Az április közepi szintre csökkent vissza a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma – közölték a koronavirus.gov.hu-n hétfő este.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy eddig nagyon sikeres a járvány kezelése, a védelmi intézkedésekkel alacsonyan tudták tartani a fertőzöttek számát. Az összes fertőzött számába minden olyan elhunytat is beleszámolnak, aki koronavírussal fertőzött volt – jelezte. A fertőzöttek között 67 olyan volt eddig, aki 19 évesnél fiatalabb, közülük számosan már meggyógyultak, maradandó egészségkárosodást pedig egyikük sem szenvedett. Jelenleg két gyermekkorú fertőzöttet tartanak nyilván, az állapotuk kielégítő. Az elhunytak több mint fele 80 év feletti. Müller Cecília a fertőzések kapcsán szólt arról is: továbbra sem változott a területi eloszlás, és százezer emberre vetítve is a legmagasabb a fertőzöttség Budapesten és Pest megyében, majd Fejér megye következik. Megjegyezte: jelentőssé vált Zala megye érintettsége is, elsősorban a bentlakásos intézményei miatt. Kiemelte azt is: a tatabányai kórház főigazgatójának jelentése alapján egy sor intézkedést hoztak, hogy izolálják a betegeket és elkerüljék a további fertőzéseket. Már csak egy helyszíni szemle szükséges ahhoz, hogy megállapítsák, az intézmény újra felvehet-e betegeket.

Hat újabb lakónál azonosították a koronavírust a Magyar Vöröskereszt Madridi úti hajléktalanszállóján, mindnyájukat kórházba szállították, ahol hatóságilag is tesztelik őket – írta a 444.hu kérdésére a fenntartó.

MTI, KORONAVIRUS.GOV.HU, 444.HU, KORONAVIRUS.GOV.HU