Napi jelentés a koronavírus helyzetről

Fotó Adó Online

3065 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma (adatközlés: koronavirus.gov.hu, 2020.05.05. 06:51)

Tiszti főorvos: A helyzet kiegyensúlyozottá vált

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, így 3065 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma – számol be a koronavirus.gov.hu kedd reggel. Újabb 12 krónikus beteg elhunyt, így az áldozatok száma 363 főre emelkedett. 709-en távoztak gyógyultan a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1993 fő. Az aktív fertőzöttek 63%-a, az elhunytak 79%-a, a gyógyultak 51%-a budapesti vagy Pest megyei. 982 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 55-en vannak lélegeztetőgépen.

A járvány folytatódik, ami fokozott óvatosságot, szoros adatkövetést követel, ezért változott a járvánnyal kapcsolatos információk közlése a koronavirus.gov.hu oldalon. Az összes fertőzött számán túl közlik az aktív esetek és a gyógyultak számát területi bontásban is – közölte az országos tiszti főorvos az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a helyzet kiegyensúlyozottá vált, nagyjából egy hete nem emelkedik jelentősen a naponta regisztrált új fertőzöttek, illetve elhunytak száma.

Az Origo kérdésére Müller Cecília arról beszélt: a mostani számok biztatóak, de a járványnak nincsen vége. Úgy tűnik, stagnál a helyzet. Az elkövetkező két hétben látni kell, hogyan alakulnak a számok, és annak fényében kell döntéseket hozni.

Magyarországon vasárnapig összesen 340-en haltak meg az új koronavírus-járvány miatt, miközben 2 eset híján 3000 diagnosztizált fertőzöttet regisztráltak. Mindebből világrekord adódik: ilyen magas kumulált halálozási számot ilyen alacsony esetszám mellett egy országban sem regisztráltak – állapítja meg a Portfolio. A portál szerint a halálozások száma alapján sokkal kiterjedtebb a járvány

Magyarországon, mint amit az esetszámok mutatnak.

MTI,KORONAVIRUS.GOV.HU