Naperőművet adott át Áder János Csepregen

Fotó: MTI

Az új naperőmű átadásán Áder János köztársasági elnök úr részvétele is jelezte, hogy a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés kiemelt fontosságú terület Hazánkban. A Polgári Kisgazdák és a Zöld Áramlat Alapítvány szakmai munkacsoportja konferenciák, szakmai műhelybeszélgetések sorát tartotta az utóbbi években, ezzel is elősegítve a megújuló energiaforrások, valamint a nukleáris energia (mint karbon semleges technológia)  arányának növelését az „energiamixen” belül. (Kékesi Márton, a KPE elnökségi tagja)

Áder János köztársasági elnök részvételével naperőművet avattak a kisváros szélén lévő ipari területen tegnap délután.

Mécs Imre, a beruházást végző cég társalapítója beszédében elmondta: a csepregi és a vépi naperőmű átadási ünnepe ez, jó érzés, hogy sikeresen végigvitték a környezettudatos beruházást a társadalom érdekében. A csepregi az ország harmadik, a vépi a negyedik legnagyobb erőműve. Köszönetet mondott mindenkinek, akik segítették a munkát, külön kiemelte Vlasich Krisztián csepregi és Kovács Péter vépi polgármester együttműködését. Kifejtette továbbá, hogy cége úttörő munkát végez, hiszen a naperőművek forradalma most kezdődik. Mint mondta, hisz abban, hogy a tiszta és fenntartható energiatermelés jövője a Nap.
Áder János köztársasági elnök beszédében a párizsi klímamegállapodásról beszélt, amelynek célja, hogy a Föld hőmérséklet emelkedését 2 °C alatt tartsuk.

Áder János köztársasági elnök (középen) a csepregi naperőmű átadási ünnepségén. Mellette jobbról Vlasich Krisztián polgármester, balról Pusztai Péter, a beruházást végző cég ügyvezetője Fotó: Nagy Jácint / Vas Népe

Teljesítjük 2030-ra

Áder János köztársasági elnök kifejtette: ha minden nemzet teljesíti az ENSZ-hez benyújtott vállalásait, még akkor is közelebb leszünk a 3 °C fokos hőmérséklet-emelkedéshez. Minden egyes tized-Celsius-fok alapvetően változtatja meg a földi életet, beláthatatlan következményei lehetnek. Hangsúlyozta: ahhoz, hogy ezt elkerüljük, csökkenteni kell az üvegházhatású gázok kibocsátását. Kevesen tudják, hogy ha Magyarország teljesíti a tervezett beruházásait 2030-ra, a megtermelt hazai áram 90 százaléka szén-dioxid-mentes lesz. Ehhez ilyen beruházásokra van szükség, mint a csepregi, és elkerülhetetlen az atomerőmű kapacitásbővítése. Amint mondta, a párizsi célt nem lehet elérni atomenergia és a megújuló energiák bekapcsolása nélkül. Ha Magyarország ezen az úton halad, megerősíti a pozícíóját abban az elit körben, ahova már ma is tartozik. Felhívta a figyelmet arra, hogy annak a 21 országnak egyike vagyunk, amely 1990 óta úgy tudta növelni a GDP-jét, hogy közben az energiafelhasználás javult, és a széndioxid-kibocsátás csökkent. Mint mondta, erre joggal lehetünk büszkék. Három fontos tényt emelt ki az utóbbi időszakból: 2009 óta a napelemmel termelt áram költsége 86 százalékkal csökkent, 2016-ban a beépített naperőmű-kapacitások 50 százalékkal nőttek, és még abban az évben a világban több naperőmű épült, mint szénerőmű. Úgy fogalmazott: Magyarország viszonylag későn ébredt, de az elmúlt négy évben a hazai naperőmű-kapacitás minden évben megduplázódott, és ha így folytatjuk, 2030-ra húszszorosára fog nőni.
Áder János hármas célkitűzésről beszélt: el kell érni a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését, a növekvő energiafogyasztás igényeit ki kell tudni elégíteni, méghozzá megfelelő áron. Ehhez a napenergia-felhasználás mindenképpen hozzájárul.

Ágh Péter országgyűlési képviselő ünnepi beszédében örömét fejezte ki, hogy mindkét naperőművet befogadó település, Csepreg és Vép is a választási körzetébe tartozik.

Erőmű magántőkéből

A köztársasági elnök rámutatott: ez az első olyan erőmű, amely magántőkéből épült meg. Fontos ez Magyarország életében, amint az is, hogy a bankok is láttak ebben fantáziát. Tizenkét év a megtérülés ideje a tulajdonosok és a beruházó számára. Áder János gratulált mindenkinek, akik segítették ezt a munkát. Ágh Péter országgyűlési képviselő az átadási ünnepségen örömét fejezte ki, hogy Vép és Csepreg is a választási körzetében található, és köszönetet mondott a partnerségért az érintetteknek. Mint mondta, történelmi ez a nap, hiszen Csepreg városában nem járt még Magyarország államfője. A csepregiek örülnek, hogy végre hasznosításra került ez terület, amely hosszú ideig befektetőre várt. A lehető legjobb módon alakult a sorsa, hiszen a naperőművel a fenntartható fejlődést sikerül szolgálni.

Végezetül Pusztai Péter, a beruházást végző cég ügyvezetője a köszönetnyilvánításon kívül közérthető adatokkal szolgált: egy családi házon átlagosan húsz napelem képes fedezni az éves energiaszükségletet, a csepregi és vépi naperőmű harmincezer panelje 2500 háztartást, 8-10 ezer embert lát el naponta. Az erőművek évente 9500 tonna széndioxid-kibocsátást spórolnak meg, tehermentesítve 1700 hektár erdőt. Hangsúlyozta: Vlasich Krisztián és Kovács Péter polgármesterekre, mint innovatív városvezetőkre emlékszik majd az utókor.

(MTI, vaol.hu, Merklin Tímea)