Nagyvállalatokkal működhetnek együtt az agrár startupok az ágazati kihívások megoldásában

Fotó pixabay.com

Lépéskényszerben van az agrárium, amiben a startupoknak kiemelt szerepe lehet. Ezt hivatott orvosolni az ötödik alkalommal megrendezésre kerülő NAK TechLab nagyvállalati-startup program.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által életre hívott háromhónapos inkubációs program a mezőgazdasági és élelmiszeripari kihívásokat térképezi fel, melyekre fiatal fejlesztők, startupok, valamint kutatók megoldási javaslatait keresik.

A NAK TechLab program hidat képez az agrár startupok és a hazai agrárium szereplői között annak érdekében, hogy új digitális megoldások szülessenek és gyorsan elterjedjenek a gazdák körében. Ezt a folyamatot ötödik éve támogatja az az inkubációs program, mely során piacvezető agrárvállalatok határoznak meg a szektort érintő kihívásokat.

Kiemelten fontos az iparágat az innovátorok látókörébe helyeznünk, mellyel biztos belépési pontot kínálunk egy-egy fiatal mérnöknek, közgazdásznak vagy akár matematikusnak a szektorba. Az ő tudásukat és friss látásmódjukat felhasználjuk arra, hogy az ágazat megoldandó problémáira megoldásokat szállítsanak.” – emelte ki a program kapcsán Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

A bevont piaci szereplők garantálják, hogy a program piacfókuszú, a gazdálkodókat érdemben érintő szolgáltatások kerülnek kidolgozásra.

A programhoz csatlakozó nagyvállalatok – többek közt az Axiál Kft., a Claas Hungária Kft., a Bonafarm Csoport, vagy a KITE Zrt. – olyan kihívásokat határoztak meg, amelyek érintik az ágazat teljes vertikumát; a szántóföldi növénytermesztés, a kertészet, az állattenyésztés és élelmiszeripar területét. Így például ilyenek a talajhoz köthető döntéstámogató rendszerek, a szántóföldi növénytermesztés és az öntözéses kertészeti ágazatban hozott újító megoldások, szem előtt tartva a fenntarthatósági követelményeknek megfelelést, valamint feldolgozóipari kihívásokra is várják a jelentkezéseket.

A háromhónapos programba bekerült startupok termékfejlesztők, piaci, valamint ágazati szereplők és agrárszakmai mentorok aktív facilitálása mellett dolgozhatnak, ezzel elősegítve a projektek validációját, mihamarabbi piacra jutását.

Az inkubációs program szakmai partnere a Design Terminal.

Jelentkezési határidő: 2023. augusztus 13.

Részletek és jelentkezés: www.naktechlab.hu/inkubaciosprogram

A NAK TechLab programról

A NAK TechLab a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hosszú távú innovációs programja, mely a magyar mezőgazdaság digitális modernizációjára fókuszál. Újgenerációs startup-vállalkozások segítségével olyan innovatív megoldásokat keres az agrárium kihívásaira, amelyek fellendítik és hatékonyabbá teszik a szektort. A program 2019 óta segíti a hazai agrár startup vállalkozásokat, működésének elmúlt 4 évében közel 100 agrártechnológiai startup fejlesztésében vett részt.

Kapcsolat: Dömötör Tekla, innovációs és marketing igazgató / domotor.tekla@nak.hu / +36205303243

Forrás: NAK sajtó