Nagyot lép az Orlen-csoport, minireaktorokat építenek

Forrás: MTI/Marjai János

Lengyelországban 76 kis moduláris nukleáris reaktort létesítenének 2038-ig. Lengyelország 2043-ig hat reaktorból álló két nagy erőművet tervez építeni. Az Orlen-csoport Magyarországon is piacra lépett.

Lengyelországban 76 SMR-típusú kis moduláris nukleáris reaktort létesítenének 2038-ig – jelentette be Daniel Obajtek, a PKN Orlen állami tulajdonú energetikai nagyvállalat vezérigazgatója.

A varsói kormányfői hivatalban rendezett sajtóértekezleten Obajtek reálisnak nevezte, hogy az első SMR 2028-ban fog megépülni – írja az MTI. 

2038-ig pedig ambiciózus tervünk van, mégpedig az összesen 26 helyszínen létesítendő 76 SMR

– jelentette ki a vezérigazgató, aki hozzátette: a több tízmilliárd euró értékű energetikai beruházás a legnagyobb lesz nemcsak Lengyelországban, de Európában is.

Két erőmű, hat reaktor

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő decemberben helyezte kilátásba több mikro-, illetve kis moduláris nukleáris reaktor létesítését, amelyről a PKN Orlen mellett a KGHM lengyel állami vállalat is egyeztet külföldi partnerekkel.

A 2020-ban jóváhagyott atomenergetikai kormányprogram szerint Lengyelország 2043-ig hat reaktorból álló két nagy erőművet tervez építeni. Az első, 1-1,5 gigawatt áramot termelő reaktor után két-háromévente létesítenék a további, 6-9 gigawatt kapacitású erőműveket. Bejelentették egy harmadik, a kormányprogramon kívüli, üzleti beruházásként építendő atomerőmű tervét is.

Az egyik erőmű Westinghouse AP1000 technológiájú lesz, a másikról Varsó a dél-koreai Korea Hydro & Nuclear Power céggel tárgyal, és lehetséges francia partnerek megkeresése is.

Amint arról korábban már írtunk, az Orlen-csoport decemberben Magyarországon is piacra lépett, összesen 143 hazai töltőállomást vettek át.

Forrás: index.hu

https://index.hu/gazdasag/2023/02/01/lengyelorszag-orlen-csoport-atomeromu/