Nagy veszteségekről számoltak be a méhészek

Fotó pixabay.com

Egy felmérés szerint Németországban több mint minden ötödik méhcsalád nem élte túl a 2021/22-es telet. Az időjárás, a növényvédő szerek vagy a rettegett Varroa atka volt a hibás? A méhészek országszerte egyeztetnek erről. Egy biztos: a múlt télen nagy volt a veszteség a méhcsaládok körében – különösen délnyugaton.

Németországban 21 százalékos volt a veszteségarány – mondta Christoph Otten, a mayeni Méhészeti Központ vezetője, mintegy 10 000 méhész vett részt a szakközpont országos felmérésében. Rajna-vidék-Pfalzban 23 százalékos, Baden-Württembergben 26 százalékos, Saar-vidéken pedig 27 százalékos volt a veszteség. “Ez jóval az átlag felett van a hosszú távú átlagot messze felülmúlja” – mondta Otten. Ez azonban az elmúlt 20 év ingadozási tartományán belül van. Az érintett méhészek száma magas. Rajna-vidék-Pfalzban például 70 százalék, Saar-vidéken pedig csaknem háromnegyede könyvelt el veszteséget.
A méhpusztulást elsősorban a tavalyi rossz időjárásnak tulajdonítják. A méhek alig gyűjtöttek nektárt, de ezt ellensúlyozhatták cukros vízzel. “Ez azt jelenti, hogy a méhek nem éheznek, de valami hiányzik.” Ez az alultápláltság azt jelenthette, hogy legyengülve mentek a télbe. Emellett a Varroa atka okozta károk is tovább nőttek. “Egyszerűen különféle negatív tényezők együttesen érvényesültek” – mondja Otten.

Forrás: Agrofórum Online, Gadócz György