Nagy újdonság jön az üzemanyagoknál

Forrás origo.hu

Egy új enzim révén jóval több bioüzemanyag állítható elő.

A gyártók egyre több elektromos hajtású modellt kínálnak, de a belső égésű motorok még jó ideig velünk maradnak, de ezeknek is egyre környezetbarátabb módon kell üzemelniük. Egy újonnan fejlesztett enzimek köszönhetően a biomasszának szánt növényekben a cukor úgy szabadul fel, hogy segít több bioüzemanyagot előállítani – írja a vezess.hu.

A bioüzemanyagok olyan tüzelőanyagok, amelyeket a növényi vagy állati biomasszából állítanak elő. A bioüzemanyagok lehetnek szilárd, cseppfolyós és gázneműek. A bioüzemanyagok égésük során csupán annyi szén-dioxid termelnek, amennyit például egy növény simán képes elnyelni, ezért annyira környezetkímélő megoldás.

A Brookhaveni Nemzeti Laboratórium szakemberei nemrég fejlesztettek ki néhány új enzimet, mely a növények esetében segít azon, hogy még alkalmasabbak legyenek biomassza előállítására. Az új enzimek megváltoztatják a növények sejtfalát alkotó anyagokat, így könnyebb hozzáférni az bioüzemanyag-előállításban fontos cukrokhoz, amelyek alapesetben nehezen felszabadíthatók.

A kutatócsapat első körben nyárfákon és füvön tesztelte a megoldást, mert ezekből nagy mennyiségben tudnak biomasszát előállítani. Egy ilyen növényből durván 30 százalékkal több cukor vonható ki, ez pedig a jövőben a kulcsa lehet a bioüzemanyagoknak.

Forrás: infostart.hu

https://infostart.hu/gazdasag/2023/11/08/nagy-ujdonsag-jon-az-uzemanyagoknal#