Nagy segítség érkezett a vállalati csődhullám elkerüléséhez

Forrás Századvég Gazdaságkutató Zrt, IMF, World Bank

A visegrádi országok közül Magyarország támogatja GDP arányosan a legnagyobb mértékben a gazdasági szereplőket. A több ezermilliárd forintos összehangolt kormányzati és jegybanki mentőcsomag egyik legfontosabb elemét képzik a hitelezést támogató rendkívüli intézkedések és a törlesztési moratórium. A kormány és az MNB intézkedései megközelítik a GDP 20 százalékát, ennél nagyobb csomagot csak Németország és az Egyesült Királyság jelentett be az Unióban.

Magyarország nyújtja GDP arányosan a legnagyobb méretű mentőövet a koronavírus-járvány elleni küzdelemben a visegrádi országok és Románia közül.

A magyar kormány és az MNB által bejelentett rendkívüli támogató intézkedések mérete megközelíti a tavalyi GDP 20 százalékát, avagy 9000 milliárd forintot. Ennél érdemben nagyobb mentőcsomagot az Európai Unióban csak Németország és az Egyesült Királyság jelentett be.

Forrás: Századvég Gazdaságkutató Zrt, IMF, World Bank

Életet ment a gyors hitelezés

A gazdasági vérkeringés egyik legfontosabb támasza a megfelelő dinamikájú hitelezés. Ennek fényében az MNB és a Magyar Fejlesztési Bank által nyújtott hitelek a járvány sújtotta ágazatokban most különösen felértékelődnek. Számos kkv szereplő számára ugyanis a gyors hitelhez jutás létfontosságú a pénzügyi stabilizálódás és a munkahelyek megvédése miatt.

Az MNB felmérése alapján a vállalatok 40 százaléka egy negyedéven belül hitelből fizetné ki a munkavállalók bérét. Hatalmas segítséget nyújtanak tehát a most bejelentett forgóeszközhitelek.

A hitelezés átfogó támogatása érdekében a jegybank és a kormány több összehangolt hitelcsomagról döntött.

A Magyar Nemzeti Bank által indított 1500 milliárd forint keretösszegű NHP Hajrá és a Magyar Fejlesztési Bank által bejelentett 1500 milliárd forintos, a gazdaság újraindítását célzó összehangolt hitel-, tőke- és garanciaprogram segítségével elkerülhetővé válik egy komolyabb vállalati csődhullám.

A fellazított feltételekkel működő Növekedési Kötvényprogram a rendelkezésre álló 200 milliárd forintos keretösszegével pedig továbbra is segíti a nagyvállalatok forráshoz jutását.

A hitelezési moratórium év végégig történő bevezetése is nagymértékben hozzájárul a vállalkozások terheinek csökkenéséhez, csakúgy, mint a munkaerő megtartását segítő csökkentett munkaidős foglalkoztatási támogatás.

A hitelezési moratóriummal eddig a vállalatok közel kétharmada, a lakosságnak pedig a háromnegyede élt. Ilyen eloszlást feltételezve, az év végéig nagyságrendileg 2700 milliárd forintnyi kamat és tőkefizetéstől mentesülnek a magyar vállalkozások és háztartások. Ez egy gigantikus segítség, ami családok és vállalatok tömeges ellehetetlenülését gátolja meg.

A fenti intézkedéseket meglehetősen gyorsan léptették életbe, ezáltal hatékonyabban fenntartható a gazdaság szereplői közötti bizalom. Ennek hatására megelőzhető az ellátási lánc jelentősebb akadozása, egy komolyabb elbocsátási hullám és a fogyasztás drasztikusabb visszaesése is.

Kockázatok

Nagy Márton, az MNB alelnöke szerint a válság által leginkább érintett szektorok hitelállománya hét-nyolcszáz milliárd forintot tesz ki. A vállalati szektor hitelei döntően rövid lejáratúak, ezek megújítása fontos, ahogy az is, hogy a bankrendszer készen álljon ezek megújítására – tette hozzá Nagy Márton.

A cégek felénél felmerült likviditási nehézség, nagyobb részük egy hónapon belüli fizetési nehézséggel szembesülhet a jegybanki felmérés szerint. Ráadásul a leginkább veszélyeztetett ágazatokban van a sérülékeny lakossági hitelállomány mintegy 60 százaléka.

A rendszerszintű kockázatok csökkentése érdekében az MNB több intézkedéssel is ösztönzi a bankokat a hitelezési aktivitás fenntartására, illetve növelésére. A jegybank fedezett hiteleszköze, a tartalékolási szabályok fellazítása, a tőkefenntartási pufferek enyhítése és az NHP Hajrá keretében nyújtott kamattámogatás számottevően hozzájárulnak a megfelelő hitelkínálat fennmaradásához.

Az MNB alelnökének várakozásai alapján a hitelállomány idén éves átlagban 5 százalékkal emelkedhet, míg jövőre visszatérhet a kétszámjegyű dinamika a vállalati hitelezésben.

Elstartolt az NHP Hajrá

A hétfőtől elérhető NHP Hajrá konstrukció a kis és közepes vállalkozások megsegítését célozza. A program keretében a kkv-k által fizetendő fix kamat legfeljebb 2,5 százalék lehet. A jegybank 4 százalékos banki kamattámogatása miatt viszont akár nulla százalékos vagy negatív kamat mellett is felvehetnek majd hiteleket a kkv szereplők. Az MNB által nyújtott extra, 4 százalékos kamattámogatás jövő június 30-ig él.

A hitelek széleskörben felhasználhatók. A NHP Hajrá által biztosított forgóeszközhitelek különösen nagy segítséget jelentenek, melyeket akár munkabérfizetésre is fel lehet használni.

Az 1500 milliárd forintos keretösszegből idén mintegy 900 milliárd forint felhasználására számít az MNB. A keret előreláthatóan jövő június-júliusra merülhet ki.

A gyors hitelfolyósítás munkahelyeket és vállalkozásokat menthet meg, ezért a Magyar Nemzeti Bank kéthetes hitelelbírálási időt ír elő a kereskedelmi bankoknak. Ha egy kereskedelmi bank kifut az időből, akkor az MNB áthelyezi egy másik bankhoz a hitelkérelmet.

A gazdaság újraindulásával párhuzamosan pedig felfuthatnak a beruházási és fejlesztési hitelek (ideértve a lízinget is), melyek maximális futamideje 20 év. A hosszú távú beruházási hitelekkel a vállalkozások kapacitásbővítéseket hajthatnak végre és javíthatják a versenyképességüket.

Lendületben az MFB

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és a hozzá tartozó vállalatcsoport (MFB Csoport) közel 1500 milliárd forint keretösszegű finanszírozási csomagot bocsát a magyar vállalkozások rendelkezésére összehangolt hitel-, tőke- és garancia programokon keresztül.

A program a kormány által bejelentett 2000 milliárd forintos hitelprogram legfontosabb részét képezi és jól kiegészíti az NHP Hajrá konstrukciót.

Az MFB összesen három hitel-, négy tőke- és kettő garanciaprogram bevezetésével segíti a vállalkozások likviditási problémáinak megoldását, a munkahelyek megőrzését, a beruházási, fejlesztési tevékenység ösztönzését és a cégek hazai kézben való megőrzését.

A legkisebbek is kapnak segítséget

A bajbajutott mikro- és kisvállalkozások is nagy segítséget kapnak. A kisebb méretű vállalkozások a 180 milliárd forintos keretösszegű MFB Krízis hitelt beruházási célokra, forgóeszközre, likvidítás finanszírozásra fordíthatják.

A Krízis hitel keretében a vállalkozások kedvező 2,5 százalékos ügyfélkamat mellett vehetik fel a hitelt minimum 1 millió, maximum 150 millió forint összegben. A forgóeszközhitelek lejárata maximum 3 év, míg a beruházási hitelek lejárata legfeljebb 10 év.

Forrás: novekedes.hu, Harsányi Péter