Nagy segítség az almásban a gyümölcsszedő robot

Fotó pixabay.com

Az első gyümölcsszedő robotok működésében még vannak fejlesztendők, de egyre több munka elvégzésében nyújtanak segítséget az agrártermelőknek.

Az ausztrál Monash Egyetem különböző gyümölcsfajok betakarítására – mintegy 3 évi munka eredményeként – MARS néven önjáró robotot konstruált – írja az agroxxi.ru.

A gép tervezését Chao Chen, a Gépgyártási Tanszék professzora és csapata végezte. A robot önállóan mozog a gyümölcssorok között, és automatikusan elkerüli az akadályokat, miközben 1,2 méter távolságról képes érzékelni az almák és egyéb gyümölcsök több mint 90 százalékát, és azok legalább 85 százalékát kíméletesen leszakítja, amihez darabonként átlagosan 7 másodpercre van szüksége. A leszakítást végző kart a gyümölcsök mérete és alakja szerint lehet állítani.

Ez év február és április között az almabetakarításban sikerrel próbálták ki a robotot, amely a feltalálók szerint teljes egészében nem válthatja ki az emberi munkát, előnye azonban rossz időjárási viszonyok között és éjszakai munkavégzés során, valamint az emberek által nehezen elérhető magasságokban egyértelműen megmutatkozik. Egyébként ajánlatos azt szüretelő munkásokkal együtt működtetni.

Chen professzor szerint az első robotok működésében még vannak javítanivalók, de egyre több mezőgazdasági művelet elvégzésében képesek hasznos segítséget nyújtani az agrártermelőknek.

Forrás: agroinform.hu, Tóth Endre