Nagy Márton: Nem nézhetem tétlenül, hogy leépül a gazdaság

Fotó napi.hu

Nincs világgazdasági válság, csak európai válság van – mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az Oeconomus Gazdasági Alapítvány rendezvényén. Kitért arra, hogy milyen tényezők lökték recesszióba az öreg kontinens országait, erre milyen választ ad a magyar kormány, és mit terveznek az uniós döntéshozók. Elárulta azt is, mi vár ránk 2023-ban.

„Nem tudjuk úgy indítani az évet, hogy minden jó és minden klassz” – kezdte beszédét Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter. Elárulta, hogy több évig nyöghetjük még a kedvezőtlen gazdasági események következményeit. A jövő évben is velünk marad az infláció: január–februárban maradhat a magas, 25–27 százalék közötti pénzromlás, majd az év hátralevő részében erőteljesebb javulásnak indul, decemberre pedig egyjegyűre csökkenhet.

2022 novemberében a fogyasztói árak átlagosan 22,5 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább.

Európa végveszélyben

Nemzetközi kitekintésben az európai gázár 5-6 szorosa az amerikainak, tehát többszörös árat fizetünk – ez versenyképességi kérdéseket vet fel.

Amikor azt mondjuk, hogy energiaválság van, akkor az alatt egyetlen régiót értünk, és az Európa. Hamis felvetés, hogy globális világválság van, kizárólag Európa van válságban

– mondta Nagy Márton. 

Szerinte az energiaárak, az infláció és a bérköltségek növekedése a recesszió mellett megélhetési válsággal is fenyeget. Az uniós országok borús képet festő GDP-előrejelzéseket mutatnak, amelyek gazdasági lassulást vetítenek előre. Fenyegetésnek tartja az Európai Unió külső kitettségét, függését a külföldi működőtőke-befektetésektől (FDI), hiszen a tőke oda megy, ahol minél magasabb profitot érhet el, az elszálló energiaárak pedig jelentősen rontják az unió versenyképességét.

Kitért arra is, hogy az Egyesült Államok gazdasága nincs válságban, egy ciklus közepén van, egy túlhevülés utáni kiigazítást láthatunk. Ázsiában a keményvonalas Covid-politika mérséklődésével is visszaerősödik a gazdaság. 

Védvonalakat építenek

Magyarországon a lassulás biztos, de jó esély van idén az 5 százalékos növekedésre, a jövő évben pedig 1,5 százalékos növekedést céloz meg a kormány. A családokat és vállalkozásokat célzó védvonalakat állítanak fel – ismertette a miniszter. 

Megjegyezte, hogy Magyarországot stabil gazdasági mutatók mellett érte a válság, éppen ezért nem is ütötte meg súlyosan. Ezt arra alapozza, hogy ha a megugró gáz- és villanyárak miatt kedvezőtlen cserearányt kivesszük a képletből, akkor többlet lenne a külkereskedelmi mérlegben.

Cserearányromlást szenvedtünk el az energiaválság miatt, 2022 harmadik negyedévében −8 százalék lett a GDP-arányos nettó energiaimport-értékének energiahordozók szerinti értéke – tette hozzá.

Forrás: index.hu

https://index.hu/gazdasag/2022/12/15/nagy-marton-valsag-konferencia-oeconomus-inflacio-energia-gdp-recesszio/