Nagy Márton: Jó úton járunk az infláció elleni harcban

Fotó napi.hu

A kormány célzott intézkedéseinek köszönhetően tovább folytatódott a szankciós infláció trendszerű és egyre nagyobb mértéket elérő csökkenése: a KSH legfrissebb adatai szerint 2023 júniusában – újabb 1,4 százalékponttal – 20,1 százalékra mérséklődött az infláció éves alapon, mutatott rá lapunhoz eljuttatott közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium pénteken.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter kiemelte, hogy „a szankciós infláció mértéke már ötödével csökkent a januári tetőzéshez képest, tavaly szeptember óta pedig a mostani a legkedvezőbb adat”.

A júniustól bevezetett kötelező akciózás eredményesen működik és hatékonyan szorítja le az inflációt: a boltok ma már egymásra licitálva jelentik be az akciókat, amelynek hatására éves alapon az élelmiszerinfláció júniusban 4,2 százalékponttal mutatott kedvezőbb szintet a megelőző hónaphoz viszonyítva. Májushoz képest pedig jelentősebb csökkenést mutatott az idényzöldségek és gyümölcsök, a vaj, a tej, valamint a tészta ára. A miniszter hozzátette, hogy „a kormányzat folyamatosan és aktívan dolgozik a szankciós infláció egyszámjegyűre szorításán”. Már közel 350 ezren használták a július 1-jén elindult online árfigyelőt, a verseny erősödése pedig oda vezetett, hogy egyes boltok már csökkentették az áraikat. A Kormány augusztustól 10-ről 15 százalékra növeli a kötelező akciózás mértékét, ami az árstopos termékekre is ki fog terjedni, így az alapvető élelmiszerek továbbra is kedvező áron lesznek elérhetők.

Forrás: Magyar Hírlap

https://www.magyarhirlap.hu/gazdasag/20230707-nagy-marton-jo-uton-jarunk-az-inflacio-elleni-harcban