Nagy Márton: a béke iszonyat erőt adna a forintnak

Fotó koronavirus.gov.hu

Az elmúlt napokban újfajta makrogazdasági kilátásokat kezdtek el árazni a piacokon. Pénteteken a vártnál magasabb amerikai inflációs adat okozott ijedelmet, hétfőn pedig a recessziós várakozások emelkedtek. Ezt a legfontosabb devizapiaci kereszt is lereagálja, és úgy tűnik, hogy az euró-dollár keresztárfolyam a paritáshoz tart. Ez pedig hatással van a régiós devizák teljesítményére. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter egy keddi háttérbeszélgetésen azt mondta, hogy az elmúlt napok forintgyengülése, és így a 400 forintos euróárfolyam a globális folyamatok eredménye.

A várakozások most kezdenek megváltozni a világgazdasági kilátásokat illetően: az infláció tekintetében a várakozások feletti számok jelennek meg, miközben az elemzők egyre nagyobb eséllyel árazzák a recessziót. Ez nagyon kedvezőtlen kombináció is lehet a gazdaságpolitika irányítóinak. Ezeket a folyamatokat gyorsította fel a múlt pénteken megjelent, vártnál magasabb májusi amerikai infláció – foglalta össze Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az elmúlt időszak gazdasági folyamatait.

Ennek nyomán a piac elkezdte árazni, hogy a most szerdai ülésen a Fed az eddig várt 50 bázispont helyett 75 bázispontot emel az alapkamaton. Hétfőn pedig megjelent egy elemzői felmérés a Financial Times-ban, amely szinte biztosra veszi az amerikai recessziót.

Ez az oka annak, hogy az EUR/USD árfolyama ismét gyorsulva tart a paritáshoz.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter egy kedd reggeli háttérbeszélgetésen arról beszélt, hogy a fenti folyamatok határozzák meg most leginkább a gazdasági kilátásokat.

Sajnos a globális folyamatok hatása alól Magyarország sem tudja kivonni magát

– vélekedett a miniszter. Szerinte ennek köszönhető, hogy június 10. óta együtt gyengülnek a régiós devizák. Vagyis a 400 forintos euró-forint árfolyamszint elérése globális okokkal magyarázható szerinte.

Arról is beszélt, hogy az infláció Magyarországon 80%-ban importált eredetű, az energia- és gabonaárak emelkedése áll a háttérben.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy június 10. előtt, áprilistól kissé leválasztották a forintot a régiós devizákról, amely mögött szerinte két ok volt. A piacok várták a költségvetés módosítását, valamint az országnak nő a folyó fizetési mérleg hiánya – fogalmazott.

Ez utóbbi kapcsán megjegyezte: ez alapvetően a nyitott magyar gazdasággal függ össze, valamint azzal, hogy magas a magyar gazdaság energiaimport igénye, mert energiaintenzív iparágakat működtetünk. A magas energiaimportigény a magas beruházási aránnyal függ össze, ez a hosszú távú előny most rövid távon hátrányként jelentkezik – értékelte. 4% a magyar energiaimport, ami a duplája a németnek. Egyre több a beruházás Magyarországon, növekszik a külföldi közvetlen működőtőke beruházások száma, de ehhez kell az energia, ami viszont egyre drágább.

A háború vége a legnagyobb forinterősítő hatású lenne – mondta a miniszter. A háború vége egy iszonyú erőt adna a forintnak – mondta.

Forrás: portfolio.hu

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220614/nagy-marton-a-beke-iszonyat-erot-adna-a-forintnak-550493?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator