Nagy Lajos, a Kisgazda Polgári Egyesület Tolna Megyei Szervezetének elnöke írja

Nagy Lajos, a Kisgazda Polgári Egyesület Tolna Megyei Szervezetének elnöke, a Diófa-csárda megalkotója és működtetője írja a Tolna megyei Harc községből: a Sió-csatornán az intenzív vízeresztés minden esztendő kora tavaszán sok száz hektár szántóföldet áraszt el vízzel, lehetetlenné téve a tavaszi vetésű növények alá történő talaj-előkészítést. - A kép forrása: teol.hu

Nagy Lajos, a Kisgazda Polgári Egyesület Tolna Megyei Szervezetének elnöke, a Diófa-csárda megalkotója és működtetője írja a Tolna megyei Harc községből: a Sió-csatornán az intenzív vízeresztés minden esztendő kora tavaszán sok száz hektár szántóföldet áraszt el vízzel, lehetetlenné téve a tavaszi vetésű növények alá történő talaj-előkészítést.

A Sió-menti szántóföldeken a kora tavaszi hónapokban „a víz az úr”. – A kép forrása: hirbalaton.hu

A balatoni vízszint apasztásának mérsékléséért a vízügyhöz, a kártérítési igényének közvetítéséért pedig a megyei agrárkamarához szoktak fordulni ilyenkor a gazdálkodók. A problémát az okozza, hogy a Balaton vízszintjét túl magasan tartják, és ha hirtelen bőséges csapadék hullik, intenzívebben kell ereszteni a Csatornában a vizet, mert ellenkező esetben, – különösen erős északi szélnél – a Tó déli-parti településinek a belterületi részein kiöntések keletkeznek. Ilyenkor másodpercenként 50 köbméter vizet engednek le a Sió-zsilipen. A Sió menti földek szintje mélyebbre kerül, mint a csatornán folyó víz szintje, ezért a Sióból folyamatosan szivárog a víz a földekre. Somogyban a Balatontól a megyehatárig és az egész tolnai szakaszon több tucatnyi Sió menti gazdálkodót érint a probléma. Sajnos évről-évre több mint 100 millió forintra rúgó kártérítési igény keletkezik. (Forrás, az elmúlt esztendők szomorú tapasztalatait összegezve: KPE – Nagy Lajos)

A kép forrása: elobolygonk.hu

A Polgári Kisgazdák véleménye az, hogy a Sió-csatorna átfogó és több célú rehabilitációját haladéktalanul meg kell kezdeni. Egy átgondolt csatorna-rendezés hajóforgalmi, idegenforgalmi, vízgazdálkodási és talajvíz-háztartási szempontból is nagyon hasznos lenne. Ugyanakkor az is nagyon lényeges, hogy a rendezést nem a Siófoki zsilipnél kell kezdeni, hanem a dunai torkolatnál, mert a többletvíz így tud elfolyni a rendezett alsó-szakaszról, és nem zúdul a rendezetlen alsó-szakasz mellett élők „nyakába” a felső-szakasz többlet vize – fejezi be a levelét Nagy Lajos, a Kisgazda Polgári Egyesület Tolna Megyei Szervezetének az elnöke.

A Sió –csatorna némelyik szakasza annyira elhanyagolt, hogy csak úgy lehet ott hajózni, hogy elől megy egy motorcsónak motoros fűrésszel felszerelve, és szeletelik a Csatornán keresztbe dőlt fatörzseket. – A kép forrása: index.hu