Nagy károkat okoz, aki az elázott, szikes talajon járművel közlekedik

Kiszáradt szikes tó a Kiskunságban. - A kép forrása: sokszinuvidek.hu

A szikes talaj jellemzője, hogy átnedvesedett állapotban igen csúszós és süppedékeny. A természetes növénytakaróval borított részeken ilyen állapotban mély „sebek” keletkeznek a talajfelszínen, ha járművekkel áthaladnak rajta.

Ezek a nyomok a szikes puszták és szikes tómedrek esetében akár évtizedeken át is megmaradnak, miközben a korábbi növényborítás jellege tartósan megváltozik – írja a knp.hu.

E tájsebeknek tekinthető nyomok miatt sem szabad értékes szikeseinket keresztül-kasul bejárni autóval, kvaddal, motorral vagy akár munkagépekkel, kiváltképpen felázott állapotukban.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság saját vagyonkezelésébe tartozó Natura 2000-es területre Kunszentmiklós mellett ismeretlenek munkagépekkel hajtottak be, az ügyben az igazgatóság természetvédelmi hatóságnál kezdeményez eljárást.

A nyílt homoki gyepek esetében is újra visszatérő probléma a szabadidős tevékenységek miatt felszakadó gyepfelszín (illegális krosszmotorozás), de ott mindez a száraz időszakokra is igaz.

Védett gyepterületeken ezért is fontos a természetvédelmi őrszolgálat folyamatos jelenléte, hogy a hasonló jelenségeket még időben észleljék és megakadályozzák. Őket a Gyepvédelmi Tanácsadó Szolgálat munkatársai is segítik a füves élőhelyeken.

Forrás: baon.hu

https://www.baon.hu/helyi-kozelet/2023/01/nagy-karokat-okoz-aki-az-elazott-szikes-talajon-jarmuvel-kozlekedik