Nagy István: kettős mércét alkalmaznak a magyar gazdálkodókkal szemben – Mi folyik az európai gabonapiacon?

Fotó Shutterstock

Divide et impera, azaz Oszd meg és uralkodj!

A “Divide et impera” egy latin kifejezés, amely magyarul “Oszd meg és uralkodj!”-ot jelent. A Római Birodalom technikája, politikai módszere, melynek lényege, hogy ellenfeleiket megosztották, valamilyen csel mentén pedig egymásnak uszították. Így mikor a támadásra került sor, már egy gyengébb, megosztott ellenféllel álltak szemben, akik ellen természetesen könnyebb volt győzelmet aratni. Ezzel a módszerrel jelentősen növelni tudták a csaták végkimenetlére vonatkozó esélyeiket. (Forrás: tudasmania.hu, https://tudasmania.hu/oszd-meg-es-uralkodj/) (kpe)

Brüsszel ismét kettős mércével mér, diszkriminációs politikát folytat és szándékosan hátrányos helyzetbe hozza magyar gazdálkodókat – jelentette ki Nagy István agrárminiszter hétfőn Brüsszelben a MTI-nek.

A miniszter az uniós tagállamok mezőgazdasági minisztereinek tanácskozását követő sajtótájékoztatón kifejtette: az EU által kezdeményezett szolidaritási folyosók, amelyek az Ukrajnában rekedt gabona Afrikába és Közel-Keltre történő eljuttatását hivatottak megkönnyíteni, nem a célnak megfelelően működtek. Ezért az ukrán határ melletti tagállamokat elárasztotta az ukrán gabona, nagyon súlyos belső piaci zavart előidézve.

Mint mondta, hat EU-tagország – Magyarország, Lengyelország, Románia, Csehország, Szlovákia és Bulgária – rendkívüli támogatást igényelt az Európai Bizottságtól a helyzet megoldására, azonban csak Lengyelország, Románia és Bulgária kapja meg ezt a több mint 53 millió eurós pénzügyi segítséget.

Véleménye szerint a bizottság döntése súlyosan diszkriminatív és szakmai tévedésen alapszik.

A bizottság azt állítja, hogy az Ukrajnából beérkező gabona nincs letörő hatással az gabonapiaci árakra, azonban amíg a rotterdami tőzsdei ár 300 euró/tonna körül mozog, addig Magyarországon ez 217 euróra esett vissza. Ezt nem hagyhatjuk szó nélkül és azt súlyos szakmai tévedést sem, miszerint nem az ukrán gabona bejövetele idézte elő ezt a nagy árcsökkenést – jelentette ki Nagy István.

Hangsúlyozta, hogy felkérte a bizottságot állásfoglalásnak felülvizsgálásra. „Statisztikai adatokkal, számokkal bizonyítottuk, hogy igenis óriási károkat szenvednek a magyar gazdák azért, mert a szolidaritási folyosó által bekerült gabona nem a célországba megy, hanem Magyarországon marad. A bizottság nem szakmai, hanem a politikai döntést hozott” – jelentette ki.

Hozzátette: a magyar kormány minden erővel azon van, hogy a bizottság megváltoztassa álláspontját, a magyar gazdák nem számíthatnak másra, csak saját nemzeti kormányukra.

Forrás: novekedes.hu, MTI

https://novekedes.hu/hirek/nagy-istvan-kettos-mercet-alkalmaznak-a-magyar-gazdalkodokkal-szemben-mi-folyik-az-europai-gabonapiacon