Nagy István: Az Agrárminisztérium kiemelt figyelmet fordít hazánk biológiai sokféleségének megőrzésére

Fotó Fekete István

A mezőgazdaságban használt növények és állatok, mint kulcsfontosságú genetikai erőforrások jelentik élelmiszertermelésünk alapját – közölte Nagy István agrárminiszter közösségi oldalán csütörtökön.

Hozzátette, hogy a mezőgazdaság biológiai sokfélesége mára ugyanolyan veszélyeztetett helyzetbe került, mint a vadon élő élővilág, azonban az agrobiodiverzitás megőrzése elengedhetetlen ahhoz, hogy a jövő társadalma megfelelő válaszokat tudjon adni a klímaváltozásra és az élelmiszerválságok kihívásaira.

Magyarország világviszonylatban szerencsés helyzetben van, hiszen a Kárpát-medencében kialakult állat- és növényfajtáink jelentős részét sikerült megőrizni – hangsúlyozta.

A hazai génmegőrzési intézmények fejlesztése és programjaik támogatása érdekében Magyarország kormánya külön stratégiát fogadott el, több mint 12 milliárd forint támogatással

– emelte ki. A 2019-ben indult Génmegőrzési Stratégia keretében számos fejlesztés történt, többek között a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ tápiószelei intézetében, amelynek gyűjteményét a világ egyik legnagyobb génbankjaként tartják számon.

Az itt tárolt mintegy 135 000 génbanki minta és a bennük őrzött tulajdonságok a kulcs az egyre fokozódó szárazsággal és különféle betegségekkel szembeni ellenállóság kialakítására. Ezen felül a gödöllői haszonállatok génmegőrzésével foglalkozó intézetben megújult a haszonállatok folyamatosan bővülő, 11 200 génbanki tételt őrző DNS bankja, ahol Magyarországon egyedülálló módon megtalálhatóak az összes hazai őshonos baromfifaj -és fajta szaporítóanyagai, valamint juh, szarvasmarha, ló, nyúl és a magyar kutyafajták génbanki tételei is – ismertette.

A Génmegőrzési Stratégia olyan mintaprogramok megvalósítását tűzte ki célul, mint a kárpáti borzderes szarvasmarha, a magyar hidegvérű ló muraközi típusa, illetve a magyar parlagi szamár megmentése és megőrzése.

A növényi génmegőrzés területén indult célzott programok magukban foglalják a gazdálkodók bevonásával történő szántóföldi és zöldségnövények fenntartását, a szőlő és gyümölcstermő növények megőrzését és vizsgálatát, illetve a 10 éves múltra visszatekintő Gyümölcsész megállapodás kiterjesztését is.

A Génmegőrzési Stratégia megvalósítása óriási előrelépés kiemelt érdekünk, a nemzeti kincseink megőrzésében, hiszen ezáltal tudjuk csökkenteni a külföldi szaporítóanyagok iránti kiszolgáltatottságunkat és megteremteni a magyar mezőgazdaság függetlenségét

– közölte a miniszter.

Forrás: hirado.hu, MTI