Nagy figyelemmel kísérjük az Európai Uniós költségvetés alakulását

Fotó-europa.eu

A magyar mezőgazdaság számára rendkívül fontos, hogy az Unióban bekövetkezett változások (migráció, Brexit, katonai kiadások) a lehető legkisebb mértékben érintsék a mezőgazdaságot támogató alapokat. 

Nem csupán Magyarország érdeke, hogy az Európai Unióban a biztonságos, egészséges, saját termelésű élelmiszer megfizethető áron jusson el a fogyasztókhoz. A kormány azért dolgozik, keres szövetségeseket, hogy Magyarország és a mezőgazdasági termeléssel foglakozó országok megőrizhessék az Európai Uniós költségvetésen belül az eddigi kedvező pozícióikat. Különösen fontos, hogy a V4-ek továbbá az olyan jelentős és fejlett mezőgazdasággal rendelkező országok, mint Franciaország ebben a kérdésben támogatóink legyenek.  (kpe)

Fotó: eutax.hu
Megállapodásra jutottak az európai uniós intézmények a jövő évi költségvetésről

Megállapodásra jutottak az Európai Unió következő évi költségvetéséről a tagországok kormányait tömörítő tanács és az Európai Parlament (EP) küldöttei – jelentették be szerdán Brüsszelben. A kompromisszumos megoldás értelmében az EU jövő évben 165,8 milliárd euró erejéig vállalhat pénzügyi kötelezettségeket, a tárgyévi tényleges kifizetések összege pedig 148,2 milliárd euró lehet. Előbbi összeg 3,2 százalékkal, utóbbi 2,4 százalékkal magasabb az idei számoknál. Végeredményben mind a bőkezűbb kiadási keretet indítványozó parlament, mind pedig a hangsúlyt a takarékosságra helyező tanács nagyjából ugyanannyit engedett. MTI