Nagy bejelentés érkezett az új magyarországi földgázmezőről

Fotó Unsplash

A Sarkad térségében feltárt szénhidrogén-lelőhelyen februárban állt termelésbe az első kút. Nyékpuszta mezőn a napokban ért véget a második fúrása, és már nekiláttak a harmadiknak is. A belföldön elérhető források fokozott hasznosítása erősíti Magyarország energiaszuverenitását és az ellátás biztonságát.

A békés vármegyei Nyékpuszta mező kitermelése az MVM Csoport részvételével, vegyesvállalati struktúrában valósul meg – írja az Energiaügyi Minisztérium közleménye. A Corvinus-projektet a kormány 2022 nyarán kiemelt beruházássá nyilvánította. Ahogy az Origo megírta, az első kutat idén februárban állították üzembe, abból mostanáig mintegy 15 millió köbméter földgázt és nagyjából tizedannyi kondenzátumot termeltek ki. A becslések szerint a már felszínre hozott mennyiségeknek akár a tízszerese is hozzáférhető lehet az első kútból.

Ahogy az Origo beszámolt róla, ezt követően megkezdődött a második kút fúrása is. Ez a projekt a 4500 méteres kúttalpmélység elérése után a múlt héten fejeződött be. Jelenleg a kútkiképzés és a júliusra várható termelési teszt előkészítése ad feladatot a szakembereknek. A termelésbe állítás tervezett ideje 2023 ősze. A legújabb fejleményként megindult a harmadik kút fúrása is. A megcélzott 4200 méteres mélységet körülbelül két hónap alatt érhetik majd el.

A kormány a kitettségek mérséklése érdekében a lehető legnagyobb arányban belföldön elérhető forrásokból tervezi fedezni a hazai energiaigényeket. A földgáz szerepét a távfűtésben egyre több helyen veheti át a földhő. Az időjárásfüggő megújulók fokozott hasznosításában kiegyenlítő kapacitásként tartósan szükség lesz a gázra. A kimagasló kapacitású hazai gáztárolókban már jelenleg is a 2021-es lakossági fogyasztást meghaladó mennyiségű készlet áll rendelkezésre, a betárolás folyamatos. A kitermelés fokozása is hozzájárul a magyar családok és vállalkozások biztonságos ellátásához – áll az Energiaügyi Minisztérium közleményében.

Forrás: origo.hu

https://www.origo.hu/gazdasag/20230627-mar-a-harmadik-kutat-furjak-a-bekesi-gazmezon-penz.html?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator