Nagy Balázs értesítése alapján: Az avarégetés már tilos, de az önkormányzatokon múlik a bírságolás

Fotó forrása: Nébih

Egy tavaly nyáron elfogadott törvénymódosítás értelmében 2021. január elsejével már nem az önkormányzatok döntenek az avarégetés tilalmáról. Viszont a veszélyhelyzet miatt most is helyi szabályozások vannak, de ezek is rendre tiltják ezt. Akár a szomszéd is feljelentheti az ingatlantulajdonosokat, ha vétenek, és jöhet a százezres bírság.

A veszélyhelyzet megszűnéséig továbbra is a települési önkormányzatok hatáskörében marad „a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok rendelettel történő megállapítása. Viszont egy Európai Unió által eldöntött szabályozás szerint Magyarországon a rossz levegőminőség miatt tilos az avarégetés. Az ügyben kötelezettségszegési eljárás is indult a magyar állam ellen, így tavaly január 1. óta mindenhol tilos lenne a kerti hulladékot tűzbe vetni, viszont most még a veszélyhelyzet miatt dönthetnek ettől eltérően.

Hazánkban széles körben elterjedt „népbetegség” a kerti hulladékok és az avar égetése. Kevesen tudják, hogy ez a tevékenység mennyire káros a környezetre és az emberi egészségre. Az értékes szerves-anyagból az égetés során hamu keletkezik, mely csak korlátozottan alkalmas talajerő-utánpótlásra, nagyobb mennyiségben egyenesen rombolja a talaj humuszkészletét. Egy átlagos kerti tűz, melyben vegyesen égetünk avart, fűnyesedéket és gallyakat, légszennyezést okoz. A nagy szennyezést elsősorban az váltja ki, hogy alacsony a tűz hőmérséklete, így aminek égni kellene nem ég el, vagy csak félig. Például a növényi részekben lévő szén ugyan oxidálódik, de csak részben, és szén-dioxid helyett mérgező szén-monoxid keletkezik – írja a szabályozás hátteréről a Hellovidék.hu.

Forrás: napi.hu, Szabó Dániel, hellovidek.hu