MVI-elnök: A budapesti vendéglátóhelyek 80 százaléka valószínűleg ki sem fog nyitni

Fotó Krizsán Csaba, kisalfold.hu

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke a Hír TV Magyarország élőben műsorában elmondta: Budapest belvárosában a helyek 80 százaléka valószínűleg ki sem fog nyitni, vidéken azonban jobb a helyzet, ugyanis sok vendéglátóhely soha nem látott forgalmat generált a nyáron.

Arról is beszélt, a jelenlegi intézkedések szerinte egyelőre kevésnek bizonyultak, a munkaerő megtartása mellett ugyanis fontos a vállalkozás megtartása is, ezért további állami támogatásra lenne szükség. Kovács az Indexnek azt nyilatkozta: a vendéglátóipar végső stádiumban van, kimerültek a tartalékok, a munkahelymegtartó támogatás most már kevésnek bizonyul arra, hogy a cégeket életben tartsa. A cégek újraindításához támogatásra lesz szükség, mert fel kell tölteni a raktárakat, újra fel kell venni az embereket és fizetni a bérleti díjakat, amelyekből sok helyen kedvezményt adtak a bérbeadók – érvelt a szakember.

Gerendai Károly, a Michelin-csillagos Costes étterem tulajdonosa a Magyar Hangnak azt nyilatkozta: a vendéglátósok „ki vannak véreztetve, felélték minden tartalékukat, kilátástalan helyzetben vannak”. Miközben hónapok óta nem nyithatnak ki, a kormány által korábban beígért bérkompenzációból szinte semmi nem érkezett meg a lassú és nehézkes bürokrácia miatt, a helyzet sokak számára már valóban tarthatatlan – fejtette ki Gerendai.

HIRTV.HU, 24.HU, HVG.HU, INDEX.HU