Műtrágyák és növényvédő szerek: az egy évvel korábbi időszakhoz képest mintegy 25 százalékkal visszaesett a műtrágyák vásárlása

A kép forrása: kwizda.hu

Az egy évvel korábbi azonos időszakhoz viszonyítva mintegy 25 százalékkal visszaesett a felvásárolt mennyiség. Az adatot az Agrárgazdasági Kutatóintézet közölte a Mezőgazdasági inputok havi forgalma című kiadványában.

A kép forrása: agronaplo.hu

2018 októberében a legnagyobb kereslet a mész – Ammon – salétrom (MAS) iránt volt, ezzel szemben az ammónium-nitrát (AN) forgalma a MAS értékesített mennyiségének a 10 százalékát sem érte el. Az értékesítési árak a műtrágyafélék iránti mérsékelt kereslet ellenére emelkedtek a szeptemberi árakhoz képest. Az árnövekedés 1-12 százalék között volt. Az előző év azonos időszakához viszonyítva is nőttek az árak 6-12 százalékkal, a legnagyobb mértékben az összetett műtrágyák ára nőtt, ugyanakkor az eladott műtrágya-mennyiségek csökkentek.

A kép forrása: agrotrend.hu

A növényvédő szerek közül a legnagyobb kereslet a gombaölő-szerek iránt volt, elsősorban az őszi vetésűek csírázásakor előforduló gombás fertőzések megelőzése céljából. A növényvédő szerek forgalma az évszaknak megfelelő volt, de kevésbé fogytak a totális gyomirtó szerek az enyhe időjárás miatt. A mezőgazdasági termelőeszközök áruforgalma tárgykörben az adatgyűjtés 25 éve kezdődött el. Eleinte a tárgyidőszakban forgalmazott mezőgazdasági gép, alkatrész, műtrágya, növényvédő szer ÁFA nélküli eladási ár szerinti értékét figyelték meg. Az adatszolgáltatói teher csökkentése érdekében 2008-tól az adatgyűjtés gyakorisága haviról negyedévesre változott, majd 2014 januárjától a megfigyelési kör szűkítésével visszatértek a havi rendszerességre, és azóta a statisztikai elemzés tartalma csak a műtrágya, a növényvédő szer és a mezőgazdasági gépek forgalmazására terjed ki. (Forrás: magro.hu)