Mutatjuk, miről szavaz kedden az Országgyűlés

magyarhirlap.hu

Az Országgyűlés több mint egy tucat előterjesztést is elfogadhat kedden.

Az Országgyűlés több mint egy tucat előterjesztést is elfogadhat, valamint a harmadik országbeli állampolgárok beutazására és tartózkodására vonatkozó általános szabályokról szóló törvényjavaslat általános vitáját is sor kerül.

A napirend szerint az ülés reggel 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik majd. A képviselők szavaznak Magyarország 2022-es zárszámadásáról is, ugyanis kedvezőtlen körülmények ellenére, például az orosz-ukrán háború és az Oroszországra kivetett szankciók mellett a magyar gazdaság 2022-ben 4,6 százalékkal bővült, ami az uniós átlagnál 1,2 százalékponttal kedvezőbb teljesítmény.

A parlament továbbá kiterjesztheti az Egyesült Nemzetek kiváltságairól és mentességeiről szóló nemzetközi egyezmény könnyítéseit a World Aquatics Magyarországon működő intézményeire, miután a Nemzetközi Úszó és Vízilabda Szövetség székhelyét Budapestről Lausanne-ba költözteti.

Adóátalakítás és konzuli védelem

Döntés születhet emellett a konzuli védelemről szóló törvény módosításáról, amely előírja, hogy a tiszteletbeli konzulok kinevezési feltételei között nem lehet nemzetbiztonsági kockázat. A víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény módosításával lehetővé válik az eltérő vízdíj alkalmazása nem lakossági felhasználóknál. Az Országgyűlés továbbá szavaz az egyes adótörvények módosításáról is, amelyek között szerepel a különadók fokozatos kivezetése és a reklámadó felfüggesztésének meghosszabbítása.

A napirend további pontjai között szerepel az egyetemek és kutatóintézetek kapcsolatának erősítéséhez szükséges törvények módosítása, valamint a vállalati társadalmi felelősségvállalás szabályairól és egyes más törvények módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitája. Emellett szó lesz a munkavédelmi törvény módosításáról, a kiégett üzemanyag és a radioaktív hulladék kezeléséről szóló országgyűlési határozat módosításáról, valamint a helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásáról szóló törvények módosításáról.

Az ülés zárásaként a harmadik országbeli állampolgárok beutazására és tartózkodására vonatkozó általános szabályokról szóló törvényjavaslat kerül terítékre, amely az idegenrendészeti szabályok szigorítását tartalmazza a növekvő migráció miatt.

Forrás: MTI, mandiner.huhttps://mandiner.hu/belfold/2023/11/mutatjuk-mirol-szavaz-kedden-az-orszaggyules#google